Beeld © Starship
Beeld © Starship
40 miljoen investering

Robots gaan koffie en pizza bezorgen bij 100 universiteiten

20 augustus 2019 17:36

Door een grote investering in het bezorgrobotbedrijf Starship kunnen studenten op honderd Amerikaanse universiteiten binnenkort Starbucks-koffie, pizza en sushi laten bezorgen door robots.

Bezorgrobotmaker Starship Technologies heeft inmiddels al meer dan 100.000 bezorgingen met zijn robots gedaan, wat investeerders genoeg vertrouwen geeft om het bedrijf 40 miljoen dollar groeigeld te geven. Dit brengt het totale investeringsbedrag op 85 miljoen dollar.

Daarmee wil Starship de diensten uit gaan breiden naar honderd Amerikaanse universiteiten en dan met name op de campus, schrijft CNBC. Het bedrijf wil dit binnen twee jaar bereiken. Op dit moment bezorgen de robots van het bedrijf al op de University of Pittsburgh en Purdue University.

De studenten gaan onder andere pizza, Starbucks-koffie en sushi kunnen bestellen, waarna de robot automatisch naar de huidige plek van de besteller komt gereden. Het is niet mogelijk om alcohol te bestellen. Bezorgkosten zijn 1 à 2 dollar en de bezorging gebeurt binnen een half uur. 

In Nederland?

Ongeveer twee jaar geleden reed er een Starship-bezorgrobot in Amsterdam met een Domino's-pizza erin. Dit was de aftrap van bezorgrobots in Nederland, stelde Domino's. Het bedrijf zou 'binnen enkele weken' starten met de robotbezorging in verschillende kleine steden in Nederland. Sindsdien is er niks meer vernomen van de dienst.

Domino's laat aan Bright.nl weten dat het technisch helemaal klaar is voor een introductie in Nederland, maar dat 'de huidige wet het (nog) niet toelaat om zelfrijdende vervoersmiddelen op de openbare weg te laten rijden'. Daarbij is onder andere de aansprakelijkheid bij ongelukken een punt van discussie.

De test van Domino's bezorgrobot in maart 2017:

Kijk ook: welke bezorger is het snelst?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's