© MIT

Nieuwe onderwatersensor van MIT heeft geen batterij nodig
Op naar Titan

Nieuwe onderwatersensor van MIT heeft geen batterij nodig

20-08-2019 18:52 Laatste update: 18:52

Een nieuwe onderwatersensor van MIT maakt het mogelijk om data verzenden zonder batterij, ook op andere planeten.

Onderzoekers van MIT hebben een nieuwe sensor ontwikkeld, die onder water werkt zonder batterij. Met deze sensoren wordt het mogelijk om onder andere de temperatuur van de oceanen en het onderwaterleven in de gaten te houden.

De sensoren ontvangen geluidsgolven die onder water worden verstuurd. Met die golf wordt ook een klein beetje energie verzonden. De sensor antwoordt dan terug of niet, waarmee dus een 1 of een 0 wordt gecommuniceerd. Zolang een sensor een 1 of een 0 kan sturen, kan alle data worden overgebracht. Dat gaat nu met een snelheid van 3 kb per seconde over een afstand van tien meter.

Inspiratie voor de sensoren komt van de natuurdocumentaire Blue Planet. Fadel Adib van MIT keek die film en werd aan het denken gezet over hoeveel er van de oceanen nog onontdekt is. 

Buitenaards

Naast dat er geen batterijen vervangen hoeven te worden, is een ander voordeel dat de oceaan met deze sensoren niet wordt vervuild. De verzender van de geluidsgolven en de ontvanger van de reactie hebben wel een batterij nodig. 

Nu dit concept werkt, zien de onderzoekers al veel meer opties. Zo moet het mogelijk worden om van grotere afstanden informatie te verzenden. Ook willen de onderzoekers de sensoren samen laten werken. 

In de toekomst wil MIT tevens geluiden en afbeeldingen onderwater verzenden. En er wordt nagedacht over de oceanen buiten de aarde. Specifiek op de maan Titan van planeet Saturnus, waar NASA in 2026 een drone naartoe stuurt.

Gadgets voor aan het water: leuk voor je volgende vakantie?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's