© Team Liquid

Utrecht krijgt groot complex voor esporters

Team Liquid

Pro-gamers

Utrecht krijgt groot complex voor esporters

21-08-2019 17:08 Laatste update: 17:07

Een van de bekendste esportsteams met professionele gamers ter wereld, Team Liquid, opent begin volgend jaar een groot kantoor bij Utrecht Centraal.

Het nieuwe complex voor de esporters van Team Liquid opent begin 2020 zijn deuren, maakten het team en de gemeente Utrecht woensdag bekend. Naast gameruimtes en kantoren, komt er ook een fanshop. Voorbijgangers bij Utrecht CS zien dan de trainende pro-gamers in actie.

Team Liquid werd 20 jaar geleden opgericht in Utrecht door Victor Goossens (36). "We hebben voor Utrecht gekozen vanwege de uitstekende locatie", zegt hij. "Vlakbij het station, boven de grootste fietsenstalling ter wereld. Iedereen komt hier langs. Hier voel je de vibrations van de stad." 

Team Liquid won in 2017 bijna 11 miljoen dollar met de eindzege op het grootste gametoernooi ter wereld, The International. Dat deed het team met het strategie-oorlogsspel Dota 2. Team Liquid is behalve in Dota 2 ook actief in games als Fortnite, League of Legends en Counter-Strike: Global Offensive. 

Utrecht als 'esportshoofdstad'

"Vanuit Utrecht hebben ze de wereld veroverd; qua grootte en uitstraling kun je het bedrijf en merk vergelijken met FC Barcelona", aldus de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure. 

De komst van Team Liquid geeft volgens hem 'een positieve impuls' aan de Utrechtse game-industrie. "We zijn hiermee de esportshoofdstad van Europa." Volgens een woordvoerder van Team Liquid is er anderhalf jaar met de gemeente gesproken. Het team heeft momenteel al een andere locatie in Utrecht.

"We willen talenten naar Utrecht halen en laten zien hoe esports ook echt een gezonde vorm van sporten kan zijn", aldus Goossens. "Wij besteden volop aandacht aan een gezonde leefstijl van onze spelers."

Lucratief

In de esports gaat steeds meer geld om. Dit jaar zou de sector goed zijn voor een omzet van 1,1 miljard dollar.

Topgamers verdienen miljoenen aan prijzengeld en sponsordeals. Zo werd Nederlander Dave Jong (21) onlangs nog in één klap miljonair dankzij een tweede plaats tijdens het duo-toernooi van het wereldkampioenschap Fortnite. 

Nog geen Olympische sport

Pogingen om van esports een echte Olympische sport te maken zijn vooralsnog mislukt. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet in december 2018 weten dat esports voorlopig geen Olympische medaillesport zal worden. Games passen volgens het IOC niet bij de Olympische waarden en zijn te commercieel. 

Kijk ook:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's