© THX

Het bekende THX-geluid vlak voor films krijgt 4k-upgrade
Nog steeds herkenbaar

Het bekende THX-geluid vlak voor films krijgt 4k-upgrade

21-08-2019 17:28 Laatste update: 17:28

Het bekende THX-geluid dat vlak voor bioscoopfilms wordt afgespeeld, heeft een moderne 4k-upgrade gekregen.

Kijk je een film in de bioscoop, dan is er een kans dat je voor alles begint het bekende THX-geluid hoort. Dat geluid gecombineerd met het THX-logo, laat weten dat de film THX-gecertificeerd is. Nu is er eindelijk een update voor dit geluid gemaakt.

Het THX-geluid werd voor het eerst gebruikt vlak voor Star Wars Episode VI: Return of the Jedi in 1983. Sindsdien zijn er verschillende remixes van uitgebracht. Iedereen heeft het geluid waarschijnlijk wel eens gehoord. 

De nieuwe versie is gemaakt voor het 4k-tijdperk. Het geluid is nog steeds herkenbaar, maar klinkt een stuk scherper. Tevens heeft THX er een hele trailer van gemaakt met computergegenereerde filmbeelden. 

Koptelefoon

Het nieuwe geluid is gemaakt met THX Spatial Audio. Dat maakt het mogelijk om de verschillende dimensies van het geluid thuis mee te maken met een koptelefoon op.

"We hopen dat dit een stap verder is dan het origineel, om zo jonge geesten te prikkelen en een hele nieuwe generatie te inspireren", stelt Ben Rosenblatt, producent van de trailer. 

Dit geluid zal de oude versie vervangen voor nieuwe films. Daarbij zal niet altijd de volledige video worden afgespeeld. 

4D-bioscoop getest: zo voelt én ruikt Star Wars

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's