Privacy

Microsoft-werknemers luisterden naar Xbox-opnames

22 augustus 2019 10:31

Microsoft-werknemers luisterden lange tijd mee met spraakopnames van Xbox One-gebruikers. Het bedrijf zou er 'enkele maanden geleden' mee gestopt zijn.

"Eerst kwamen Xbox-commando's sporadisch voorbij, maar ze groeiden uit tot het grootste aandeel in de opnamen waar we naar luisterden", zegt een voormalige Microsoft-freelancer tegen Vice Motherboard. Hij werkte tussen 2014 en 2015 voor het bedrijf, toen stemassistent Cortana nog geen onderdeel was van de Xbox. De spelcomputer nam toen geluid op via de Kinect-sensor, die spelers bij de spelcomputer konden kopen.

Eerder deze maand werd al bekend dat Microsoft-medewerkers hebben geluisterd naar opnames via Cortana en Skype. Cortana is sinds juli geen onderdeel meer van de Xbox One.

'Soms per ongeluk opnamen'

Het systeem mocht officieel pas geluid opnemen als een commando zoals 'Xbox' werd uitgesproken, maar werknemers kregen soms ook geluid te horen dat per ongeluk was opgenomen. Volgens de Microsoft-werknemer ging het bij Xbox voornamelijk om opnamen van kinderen, die de Xbox bijvoorbeeld om gratis games vroegen.

Ook werden commando's richting specifieke games soms opgenomen, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker aan een personage vroeg om een toverspreuk te gebruiken. Later, nadat Cortana onderdeel werd van de Xbox, ontvingen de werknemers ook wel vaker opnamen van spelers die Cortana vroegen om even op te houden - "Cortana, no."

Microsoft bevestigt en is gestopt

Microsoft zegt inmiddels gestopt te zijn met het naluisteren van stemopnamen via de Xbox omdat "dat niet meer nodig is", zegt een woordvoerder tegen Motherboard. Hiervoor werden de opnamen gebruikt om de spelcomputer te verbeteren.

Werknemers zouden nu alleen nog stemopnamen verzamelen als er een vermoeden is dat de gebruiker de servicevoorwaarden heeft geschonden. 

Google, Apple en Amazon 

In april dit jaar werd bekend dat Amazon werknemers inzet om stemopnamen van Alexa na te luisteren. Daarbij kwam soms privé-informatie voorbij.

Later bleek dat ook werknemers van Google en Apple stemopnamen beluisterden om naar eigen zeggen hun systemen te verbeteren. Apple en Google zijn daar nu tijdelijk mee gestopt.

Afgeluisterd via Siri en Google Assistent: is dat erg?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Miniatuurvoorbeeld
Handdoek in de ring

Cortana bijt in het stof tegen Google Assistent en Alexa