© Google

Google laat toetjes varen: nieuwe Android heet Android 10
Qeen qebak

Google laat toetjes varen: nieuwe Android heet Android 10

22-08-2019 13:27 Laatste update: 17:02

Len Maessen

De nieuwe versie van Android heeft een officiële naam: Android 10. Daarmee is het nieuwe besturingssysteem, eerder aangeduid als Android Q, de allereerste Android-versie die níet vernoemd is naar een toetje of snacks.

Hiervoor kreeg elke Android-versie de naam van een toetje, met een beginletter die alfabetisch afliep: eerst KitKat, daarna Lollipop.

"We hebben de afgelopen jaren de feedback gekregen dat men wereldwijd niet altijd onze Android-namen begreep", schrijft Google in een verklaring. Zo zijn de L en de R in sommige talen moeilijk uit elkaar te houden, waardoor namen als 'Lollipop' als verwarrend werden ervaren.

Daarom krijgen nieuwe versies van Android vanaf nu simpelweg een cijfer, beginnende met Android 10.

Ook vormgeving aangepakt

Google gaat ook de vormgeving van Android subtiel aanpassen. Het hoofd van het Android-robotje is nu onderdeel van het logo van het besturingssysteem. De robot "is een symbool van het plezier en de nieuwsgierigheid van ons merk", schrijft Google.

De rest van het logo is nu niet meer groen maar zwart, omdat het oorspronkelijke logo volgens Google "soms moeilijk leesbaar was". 

'Waarom Android beter is dan iOS'

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.