Huawei houdt vast aan Android voor smartphones
Android

Huawei houdt vast aan Android voor smartphones

22-08-2019 13:43 Laatste update: 13:43

Het Chinese techbedrijf Huawei zegt voorlopig niet van plan te zijn om over te stappen van Android naar zijn eigen besturingssysteem Harmony OS, althans niet voor zijn smartphones.

"We willen één standaard houden", zei vice-president Vincent Yang woensdagavond op een media-event in New York. Huawei houdt het onlangs aangekondigde HarmonyOS achter de hand als back-up, mocht het bedrijf de toegang tot essentiële delen van Android ontzegd worden.

Verder wil het bedrijf HarmonyOS gaan inzetten voor andere zaken als auto's en smartwatches. Ook zou Huawei binnenkort een televisie willen aankondigen die gebruik maakt van Harmony.

Sancties dreigen nog voor Huawei

Officieel hebben de Verenigde Staten verregaande sancties opgelegd aan het Chinese techbedrijf. Huawei kwam in mei op de zwarte lijst te staan en mocht daarom geen inkopen meer doen bij Amerikaanse bedrijven.

De Amerikaanse overheid besloot in diezelfde maand echter om Huawei drie maanden uitstel te geven, in ieder geval betreffende technologie die het bedrijf nodig heeft om bestaande mobiele netwerken in werking te houden. Eerder deze week maakten de VS bekend dat daar nog eens drie maanden bijkomen.

Dat betekent dat Huawei voorlopig nog vol gebruik kan maken van Android. Mochten de volledige sancties van kracht worden, dan kan het bedrijf geen software-updates meer ontvangen van Google en kan het uiteindelijk Android niet meer inzetten op nieuwe smartphones.

Tech-oorlog tussen VS en China: is Huawei de pineut?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.