© ScreenX

Utrecht krijgt bioscoopzaal met 270-gradenscherm

screenX-scherm

Panorama

Utrecht krijgt bioscoopzaal met 270-gradenscherm

23-08-2019 16:08 Laatste update: 17:17

Len Maessen

De bioscoopketen Kinepolis gaat zes panoramische 270-gradenzalen openen in Europa, waaronder één in Utrecht.

In de zogenoemde ScreenX-zalen wordt het beeld ook op de zijmuren geprojecteerd. Deze multi-projectietechniek moet bezoekers verder de film in trekken.

Naast de Kinepolis bij de Jaarbeurs in Utrecht krijgt ook Madrid al in de komende weken een ScreenX-zaal. Daarna wil Kinepolis nog voor het einde van het jaar soortgelijke zalen openen in Antwerpen en in twee steden in Frankrijk, schrijft de keten in het halfjaarlijks financieel verslag.

Volgens Kinepolis passen de zalen in de "diversificatie van het aanbod" en zullen ze beter aansluiten op de wensen van bepaalde doelgroepen.

Omzetten

Films zijn niet automatisch geschikt voor een ScreenX-zaal. Ze moeten eerst worden omgezet naar het juiste formaat en de juiste kleurzetting. Dat gebeurde de afgelopen jaren maar mondjesmaat. Recent werden onder meer de films Spiderman: Far From Home en Detective Pikachu klaargestoomd voor ScreenX.

De technologie is al sinds 2015 beschikbaar. Toch werd pas in 2018 de eerste Europese ScreenX-zaal geopend, in Parijs, dankzij een samenwerking tussen het Koreaanse bedrijf CJ 4DPLEX en Pathé.

Kinepolis werkt met datzelfde CJ 4DPLEX samen om de technologie nu naar Nederland te brengen.
 

4D cinema getest: zo voelt Star Wars

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.