Tv's zetten bij films binnenkort zelf de juiste instellingen aan
Weg motion smoothing

Tv's zetten bij films binnenkort zelf de juiste instellingen aan

28-08-2019 08:39 Laatste update: 11:51

Tv's krijgen binnenkort een speciale 'filmmaker mode', waarmee foute beeldinstellingen zoals 'motion smoothing' automatisch worden uitgezet bij het kijken van films.

De nieuwe modus is een initiatief van de UHD Alliance, een industriegroep verantwoordelijk voor hoe 4K-video wordt aangeboden. Televisiemakers zoals LG, Panasonic en Vizio maken deel uit van deze groep.

Ondersteunt een televisie de speciale filmmodus, dan kan een film een speciaal signaal versturen om de instellingen aan te passen. Dat werkt bij films op discs en online streams. Onder andere de kleuropties, de beeldverhouding en de ververssnelheid worden automatisch ingesteld zoals volgens de filmmaker de bedoeling is.

Hierbij wordt motion smoothing uitgeschakeld. Met deze optie proberen televisies beelden vloeiender te maken, maar volgens experts werkt dit vaak averechts en zien films er niet uit zoals bedoeld.

Goed nieuws voor Tom Cruise

De nieuwe tv-modus is goed nieuws voor onder andere Tom Cruise, die filmkijkers eind vorig jaar op het hart drukte dat ze motion smoothing moeten uitzetten. Onder andere regisseurs Rian Johnson (Star Wars) en James Gunn (Guardians of the Galaxy) zeggen al langer dat hun films door de optie worden verpest.

Het duurt nog wel even tot de filmmakermodus ook echt gebruikt kan worden. Televisiefabrikanten moeten deze namelijk eerst in hun televisies gaan verwerken. Vizio hoopt in 2020 de eerste toestellen hiermee op de markt te hebben.

Review: de ideale beamer voor je thuisbios?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's