De slimste tent van het festival
ArchiTent

De slimste tent van het festival

28-08-2019 15:08 Laatste update: 15:08

De ArchiTent kun je aan elkaar ritsen zodat een gezamenlijke binnenruimte ontstaat.

Maar liefst 66 jonge Nederlandse architecten hebben een tent ontworpen voor de ArchiTenten Challenge 2019. De winnende tent was te zien op festival Lowlands.

De ArchiTent Inside Out There is een vernuftig ontwerp dat aan twee zijden open kan zodat er luchtcirculatie ontstaat. Je kunt in de tent liggen, zitten en ook staan. Maar het leukste is dat je meerdere tenten aan elkaar kunt ritsen, zodat er een gedeelde binnenruimte ontstaat.

De winnende ArchiTent van Jasper Manders had in een configuratie van vier exemplaren een ereplaats naast de ingang van het festivalterrein in Biddinghuizen. Vier Inside out There-tenten waren met rits geschakeld in een cirkelopstelling, waardoor een binnenpleintje ontstond. De tenten waren via een social-media-oproep verloot aan een achtkoppige vriendengroep, die vier nachten in de tenten konden slapen.

Jasper Manders (31) is bouwkundig ingenieur bij het Delftse bureau CePeZed. De ArchiTenten Challenge biedt ons ook een interessant kijkje achter de schermen van de architectuur. In het ontwerp was Inside Out een razendsnel opblaasbare 2 persoons-festivaltent, die geen scheerlijnen heeft en nauwelijks haringen behoeft en je kunt omkeren voor reflectie van warmte naar binnen of juist buiten. De openingen voor luchtcirculatie en het koppelen tot pleintje zijn overeind gebleven. Maar bij de realisatie is het omkeerbare gesneuveld.

De ArchiTenten Challenge is een initiatief van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) en Lowlands.