Auto in Vantablack

BMW X6 is er nu ook in het 'zwartste zwart'

29 augustus 2019 01:13

Deze BMW X6 coupé is gespoten in het 'zwartste zwart', een kleur waar een slepend conflict rond topkunstenaar Anish Kapoor over gaande is.

Ooit was British racing green de kleur met de mooiste naam op de weg, maar de nieuwste BMW X6 coupé in Vantablack wint deze race.

Vantablack wordt ook wel de zwartste zwart genoemd. Als je in een pot verf kijkt, lijkt het of je in een diep gat staart. Het pigment absorbeert 99 procent van het licht dat erop valt. 

Op de BMW betekent dat dat er nauwelijks reflecties zijn. Dat ziet er totaal vreemd uit. Eigenlijk kun je niet goed zien wat je ziet, je kijkt in een zwart gat. De auto lijkt geen diepte meer te hebben, maar lijkt een platgeslagen 2D-silhouet. Voor zo’n goed vormgegeven auto best een vreemd gegeven om de vorm te vermommen.

Fitty over zwart

Dat Vantablack is nog een heel verhaal. Topkunstenaar Anish Kapoor kocht de rechten op de kleur en verbood iedereen gebruik te maken van ‘s werelds zwartste zwart. De halve kunstwereld viel over Kapoor heen. Als toppunt ontwikkelde collega-kunstenaar Stuart Semple ‘s werelds meest rose rose en stelde dat beschikbaar aan heel de wereld behalve Anish Kapoor. Die liet natuurlijk niet over zich heen lopen en postte, heel volwassen, op Instagram een foto van zijn middelvinger gedoopt in de voor hem verboden verf.

En dat kon Semple weer niet hebben. Met 1000 andere kunstenaars ontwikkelde hij een alternatief voor de onbereikbaar geworden Vantablack. Black 3.0 is de meest matte, platte, zwarte acrylverf ter wereld en absorbeert 99 procent van het opvallende licht. Als je in een pot verf kijkt, lijkt het alsof je in een diep gat kijkt. Het bevat een mysterieus ingrediënt met de naam nano-mattifier.

Wie zelf nog wat (roetzwarte) kolen op het vuur wil gooien, koopt op Kickstarter voor 32 dollar een tube Black 3.0 zwarte verf. Je dient dan wel het vakje aan te tikken dat verklaart dat je “niet Anish Kapoor bent, geen relatie tot hem hebt, en de verf niet voor hem koopt”. 

BMW denkt onder een claim van Kapoor uit te komen. De coating op de auto is omdat het een spray is van een iets andere samenstelling dan het pigment waar de kunstenaar de rechten van bezit. We wachten de reactie af...

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wat is het zwartste zwart?

Zoek het Vantablack