Huawei mag Mate 30-telefoon niet met Google-apps verkopen
Sancties voor China

Huawei mag Mate 30-telefoon niet met Google-apps verkopen

28-08-2019 18:44 Laatste update: 19:27

Het Chinese Huawei mag zijn nieuwe Mate 30-smartphone niet verkopen met de Android-apps van Google hierop geïnstalleerd.

Dat vertelt een woordvoerder van Google aan Reuters. Amerikaanse sancties verbieden het zoekbedrijf om zijn software aan te bieden bij de Chinese telefoonmaker.

De sancties aan het adres van Huawei werden recent drie maanden uitgesteld, maar dat uitstel geldt volgens Google niet voor nieuwe telefoons. Volgens bronnen wilde Huawei de Mate 30 op 18 september in München presenteren.

Het verbod zorgt ervoor dat apps zoals Google Maps en Gmail niet op Huawei-telefoons geïnstalleerd mogen worden. 

Geen appwinkel op Mate 30

De Chinese gigant mag nog wel een open source-versie van Android op de toestellen zetten, maar in deze versie van het besturingssysteem zitten geen van de officiële Google-diensten. Telefoonbezitters hebben hierdoor ook geen toegang tot de appwinkel in Google Play.

Huawei en Google zeggen graag te blijven samenwerken als de sancties op termijn worden opgeheven. Gebeurt dat niet, dan wil het Chinese bedrijf op termijn een zelfgemaakt besturingssysteem op telefoons zetten.

Huawei presenteerde dat Android-alternatief, genaamd HarmonyOS, onlangs al. Het systeem verschijnt later dit jaar sowieso voor slimme speakers en tv's.

Tech-oorlog tussen VS en China: is Huawei de pineut?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's