Elektrische auto's

Goedkopere elektrische auto rukt op ten koste van dure modellen

30 augustus 2019 09:50

Elektrische auto's van onder de 50.000 euro verkopen dit jaar fors beter dan duurdere exemplaren. De verschuiving is het gevolg van aangescherpte bijtellingsregels die in 2019 fors omhoog zijn gegaan. Volgens onderzoeksbureau VWE daalde de gemiddelde nieuwprijs van een elektrische auto met 30 procent ten opzichte van 2018.

De verschuiving naar meer betaalbare elektrische auto's is terug te zien in de lijstjes met populairste modellen. Vorig jaar was de luxe sedan Tesla Model S de meest verkochte elektrische auto en stonden ook de Jaguar I-Pace en de elektrische terreinwagen Tesla Model X in de top vijf. Die drie modellen zijn dit jaar uit de top tien gevallen, aldus VWE Automotive.

Fiscale regels

Een belangrijke oorzaak is een aanpassing van de fiscale regels voor zakelijk rijders van elektrische auto's, zegt Gerhard Heijink. Sinds dit jaar geldt de gunstige bijtelling van 4 procent nog maar over de eerste 50.000 euro van de waarde van een elektrische auto. Daarnaast zijn er minder dure modellen geïntroduceerd.

In de maanden januari tot en met juli werden 18.376 nieuwe elektrische auto's verkocht. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De bestverkochte stekkerauto is nog altijd een Tesla, maar wel de goedkopere Model 3.

Dure auto's

Elektrische auto’s van boven de 90.000 euro gaan bijna niet meer over de toonbank, terwijl die in de tweede helft van 2018 nog goed waren voor de helft van de verkopen. Eind 2018 piekten de verkopen in dit segment. Leaserijders konden zo nog op de valreep profiteren van de gunstige bijtellingsregels.

Review: Tesla Model 3