© Screenshot YouTuve

Het luxe leven van man achter Dream or Donate: schimmige bedrijven en dure auto's

Robert-Jan 'Broer Rasta' Mastenbroek

Crowdfunding of oplichting?

Het luxe leven van man achter Dream or Donate: schimmige bedrijven en dure auto's

30-08-2019 12:47 Laatste update: 12:59

RTL Nieuws / Yoeri Vugts en Daniël Verlaan

Het crowdfundingplatform Dream or Donate is deze week plotseling offline gehaald. Oprichter Robert-Jan Mastenbroek wordt door gedupeerde gebruikers beschuldigd van oplichting. Wie is deze man die zichzelf 'Broer Rasta' noemt? RTL Nieuws duikt in zijn geschiedenis.

Dream or Donate is in 2013 opgericht door Mastenbroek. Het platform werd één van de grootste crowdfundingswebsites van Nederland waar met name kwetsbare mensen geld ophalen voor medische doeleinden.

Gedupeerden hebben nog recht op vele tienduizenden euro's die ze via de website hebben opgehaald, maar krijgen geen contact meer met Mastenbroek. Voor de camera van RTL Nieuws beloofde hij dat iedereen zijn geld terugkrijgt.

Allereerst: de hack

Volgens Mastenbroek is Dream or Donate enkele maanden geleden gehackt. Niet alleen eisten de hackers losgeld, ze hebben ook de donaties gemanipuleerd, stelt hij. Hierdoor zouden Dream or Donate-gebruikers die denken 20.000 euro te hebben opgehaald, maar recht hebben op bijvoorbeeld 4000 euro. 

Het is onduidelijk waarom de hackers dit zouden doen. Volgens Mastenbroek wil een criminele internationale groep hem 'kapotmaken'. Ook beweert hij vele honderdduizenden euro's te hebben betaald om Dream or Donate terug te krijgen, maar weigerden de hackers weer toegang te geven.

Wie is Robert-Jan Mastenbroek?

We gaan terug naar 2013, het jaar dat Dream or Donate werd opgericht. Mastenbroek, toen 23 jaar, heeft 'geen idee' wat hij met zijn leven aan moet, schrijft hij op zijn inmiddels verwijderde website. Zijn zangcarriëre - hij vergelijkt zichzelf met Nickelback - slaagt niet, en hij volgt geen opleiding. 

In 2013 zou hij een schuld hebben van ruim 60.000 euro, en samen met zijn toenmalige vriendin te leven van zo'n 600 euro per maand. Zijn doel: minimaal 2700 euro per maand verdienen.

Robert-Jan Mastenbroek als zanger.

Dat lukt door Dream or Donate snel: binnen twee maanden verdienen ze dat bedrag, schrijft hij. Zijn toenmalige vriendin, waar hij twee kinderen mee heeft, is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van de crowdfundingwebsite.

In de jaren daarna, 2014 en 2015, begint Mastenbroek allerlei bedrijfjes op te richten. Er komt een winkel in Zwolle waar ontwerpers hun producten kunnen verkopen, die hij samen met zijn ex opricht. Maar de meeste aandacht gaat uit naar een reeks schimmige internetbedrijfjes die je een inkomen van vele duizenden euro's per maand in het vooruitzicht stellen.

Internetbedrijfjes

Met bedrijven als From 0 To 500 en Earning Like A Boss belooft hij dat je van achter je bureau duizenden euro's kan verdienen. Het gaat met name om zogeheten affiliate marketing: je brengt potentiële klanten bij een bedrijf en krijgt daarvoor een percentage. 

In een video uit 2014, hieronder te zien, probeert hij mensen die voor de Nederlandse overheid willen werken te overtuigen om zijn cursus af te nemen. Daarmee stelt hij dat ze minimaal 5000 euro per maand kunnen verdienen.

Mastenbroek probeert op allerlei manieren aan geld te komen. Hij heeft websites over plastische chirurgie, advocatuur, gratis e-boeken en leningen. Ook geeft hij cursussen 'geld verdienen met je passie' waar mensen aan deelnemen en biedt hij zichzelf aan als consultant. Voor laatstgenoemde laat hij zelfs persberichten schrijven. 

Op zijn inmiddels verwijderde YouTube-account staan video's als 'Hoe kan ik snel geld verdienen' en 'Komende 12 maanden de winst van je bedrijf verdubbelen'. Mastenbroek schrijft dat hij een platendeal heeft afgeslagen om 'een van de meest succesvolle consultants' te worden.

Cryptocurrency

Rond 2016 begint Mastenbroek zich meer te interesseren in cryptocurrencies en online investeringen. Op een verwijderde website biedt hij zichzelf aan als consultant om anderen te helpen met hun investeringen. 

Op diezelfde website stelt hij dat hij bij onder meer de Amerikaanse nieuwsmedia Fox, ABC, CBS en NBC is geweest. Op hun websites is echter geen enkele vermelding over Mastenbroek te vinden.

De verwijderde website.

In datzelfde jaar trekt hij veel op met Daniël Bellinga, een populaire familievlogger met bijna 400.000 abonnees op YouTube. In video's is te zien hoe Mastenbroek samen met Bellinga plannen heeft voor een nieuw project: Miljonair Life. Dat project is nooit van de grond gekomen. 

Bellinga heeft al jaren geen contact meer met Mastenbroek, bevestigt hij tegen RTL Nieuws. Ze zijn om 'ethische redenen' uit elkaar gegaan. Meer wil Bellinga er niet over kwijt. In die tijd rijdt Mastenbroek rond in dure auto's en stelt hij multimiljonair te zijn.

Dit Instagram-bericht is inmiddels verwijderd.

Boerderij van 9 ton

Eind 2017 kopen Mastenbroek en zijn toenmalige vriendin voor 925.000 euro een luxe boerderij in Witharen. Het terrein bedraagt 15.000 vierkante meter en er zijn 8 slaapkamers, een zwembad, sauna, stoomcabine, bioscoop en fitnessruimte. Ook is er een paardenstal en gastenverblijf aanwezig. Om de boerderij te kunnen kopen, sloten ze een hypotheek af van 905.000 euro.

Dit is de luxe boerderij.

In de eerste maanden van 2018 verandert er veel voor Mastenbroek. Het gaat uit met zijn vriendin en in mei van dat jaar wordt Oergoed opgericht: een commune van rasta's. Hij noemt zichzelf voortaan Broer Rasta en loopt op blote voeten. De naam Robert-Jan Mastenbroek wil hij vanaf dan niet meer gebruiken. 

De overgang naar rasta lijkt in gang te zijn gezet door Sietse Pater, die zichzelf Rasta Rasta noemt. Deze oudere man is ogenschijnlijk een soort geestelijk leider binnen de commune, waar velen naar luisteren. Samen met Mastenbroek en andere volgelingen woont hij op Oergoed. 

Rasta Rasta en Broer Rasta

Oergoed moet een 'biologische en dynamische' plek worden waar je vrij kan zijn, blijkt uit verschillende vlogs van de inwoners. Het is onduidelijk wanneer Pater deze zogeheten Rasta Rasta is geworden. Tien jaar geleden kwam hij nog voor in een artikel over dyslexie, omdat hij slecht kan schrijven en lezen. Hij wilde toen een baan vinden in de transportwereld.

Broer Rasta en Rasta Rasta.

Rasta Rasta en Broer Rasta zijn veel bezig op Oergoed. Ze nemen allerlei dieren, van paarden tot hanen, en verbouwen groenten op het land. Het landgoed wordt ook gevuld met dure spullen, zoals bronzen beelden van duizenden euro's, designmeubilair en een sportwagen.

Het gaat om een Fisker Karma uit 2012, die een nieuwwaarde heeft van 114.000 euro. In video's is te zien dat Mastenbroek en Pater erin rijden en zichzelf 'rasta-gangers' noemen, ondanks dat de auto sinds eind 2017 geen APK meer heeft. 

De bronzen beelden, het designmeubilair en ook de auto worden nu te koop aangeboden op Marktplaats. 

Huwelijk met paard

Het paard dat Mastenbroek en Pater op het terrein hebben genomen, heet Nelleke. Datzelfde paard wordt door de commune gezien als 'de eerste vrouw' van Pater, ofwel Rasta Rasta. Er is zelfs een video van de aankomst van de Belgische schimmel, die door Pater wordt versierd met bruidsboeketten. De video heeft als titel 'Rasta neemt Nelleke als zijn vrouw'.

Rasta Rasta bij zijn 'eerste vrouw'.

Pater heeft tevens een winkel in het centrum van Kampen, genaamd Rasta Rasta Natuurwinkel, waar hij onder andere kendama's (spelletje met houten bal) en cannabis-drankjes verkoopt. 

'De toekomst van de aliens'

Mastenbroek en Pater hebben een belangrijk doel met de commune Oergoed: een eigen digitale munt oprichten. Deze cryptocurrency heet Het Zilveren Tientje en zou volgend jaar worden gelanceerd. Mastenbroek noemt dit 'het geld van de aliens dat je zal bevrijden van slavernij en schuld'.

Het gaat om een zilveren munt met een chip erin waarmee je betalingen zou kunnen doen. De heren vragen mensen om tussen de 50 euro en 1 miljoen euro te investeren. Pater zegt dat zijn digitale munt de 'banken doet klappen' en dat het 'de toekomst van de aliens' is.

Een prototype van Het Zilveren Tientje.

De vermeende ontwerper van Het Zilveren Tientje beklaagt zich op Google dat hij nog steeds geen geld heeft ontvangen van Mastenbroek en Pater. "Oplichters van de bovenste plank. Zorg dat je geen zaken met ze doet. Ik krijg nog 5070 euro van ze voor het ontwerp [...] en de levering van de munten."

Het is niet de enige partij die zegt geld te krijgen van de rasta-mannen. Bij RTL Nieuws beklagen zich andere schuldeisers die stellen werk op het Oergoed-terrein te hebben gedaan, maar nooit geld hebben gezien.

Verkoop van Oergoed

Mastenbroek en Pater kondigden deze maand aan de luxe boerderij te gaan verkopen. Met de opbrengsten van de verkoop wil hij de openstaande bedragen van gebruikers van Dream or Donate betalen, stelt hij. Het is onduidelijk of en hoeveel eigen geld Mastenbroek inmiddels in het pand heeft gestoken.

Mastenbroek vraagt aan gedupeerden bewijzen van de donaties om hun geld terug te geven. Dat is opvallend, omdat juist Dream or Donate weet welke donaties er zijn binnengekomen en voor wie.

Robert-Jan Mastenbroek in gesprek met RTL Nieuws.

Ondanks de verkoop van het Oergoed-terrein zijn de voorbereidingen voor het aankomende Rasta Festival, georganiseerd door beide mannen, in volle gang. Dat festival moet van 10-13 oktober plaatsvinden, en het is het tweede festival dat op Oergoed wordt georganiseerd.

Aangiften

De politie is gisterenmiddag binnengevallen bij Mastenbroek en heeft zijn telefoons en computer in beslag genomen. Met de inbeslagname wil de politie data verzamelen om eventueel een onderzoek te starten. 

De politie bevestigt dat gedupeerde Dream or Donate-gebruikers aangifte hebben gedaan van oplichting. "Wij gaan die aangiften inventariseren om te kijken waar we mee te maken hebben", zegt een woordvoerder van de politie. "Dan kan het OM eventueel overgaan tot strafvervolging." De politie roept gedupeerden dan ook op om aangifte te doen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een vorm van toezicht komt op donatiewebsites. Er is geen toezicht op deze websites, maar er gaan wel miljoenen euro's aan donaties in om.