© RTL Nieuws

Kamermeerderheid wil toezicht op donatiewebsites na verdwenen geld

Robert-Jan Mastenbroek in gesprek met RTL Nieuws.

Dream or Donate

Kamermeerderheid wil toezicht op donatiewebsites na verdwenen geld

30-08-2019 14:02 Laatste update: 18:56

RTL Nieuws / Yoeri Vugts

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er toezicht komt op zogenoemde donatiewebsites. Er is nog geen toezicht op deze websites, maar er gaan wel miljoenen euro's aan donaties in om. Deze week bleek zeker 40.000 euro verdwenen door het offline gaan van de donatiesite Dream or Donate.

Gedupeerden van Dream or Donate kunnen hoogstwaarschijnlijk fluiten naar hun geld. D66, SP, PvdA, CDA, GroenLinks en 50Plus willen met toezicht voorkomen dat het in de toekomst nog eens misgaat.

Waar is het geld? 

Dream or Donate ging deze week offline. Volgens eigenaar Robert-Jan Mastenbroek is de website gehackt, maar gedupeerden vermoeden dat dat een smoes is en dat het geld ergens anders is beland. De politie laat weten aangiftes uit het hele land te verzamelen. Hoewel sommige gedupeerden eerder door de politie is verteld dat ze geen aangifte kunnen doen, erkent een woordvoerster nu dat ze alle aangiften zullen opnemen. Daarnaast heeft de politie  inmiddels een inval gedaan in het huis van Mastenbroek en telefoons in beslag genomen.

Via Dream or Donate werd geld ingezameld voor met name particuliere medische doeleinden, zoals een operatie in het buitenland of een rolstoelbus. Meerdere gedupeerden hebben aangifte gedaan van oplichting na het offline gaan van de site.

Websites die gelden als tussenplatform tussen donateur en het particuliere goede doel, zoals Dream or Donate of Doneeractie.nl, vallen buiten iedere vorm van toezicht. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) laat weten geen rol van betekenis te spelen, omdat het gaat om donaties. Daar ziet de AFM niet op toe. Goede doelen vallen onder het toezicht van de stichting Centraal Bureau Fondsenwerving, maar donatieplatforms niet. 

Beperkt toezicht

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet ook niet toe op donaties. En zo is er dus geen enkele autoriteit die voor de donateur kan opkomen. 

Dat moet anders, vindt D66. "Het is belangrijk dat er toezicht komt op dit soort alternatieve vormen van financiering", zegt Tweede Kamerlid Joost Sneller. SP-Kamerlid Mahir Alkaya: "Ik vraag al zo lang om schimmige bedrijven als Dream or Donate aan te pakken. Zij opereren in een wettelijk niemandsland en maken misbruik van mensen die elkaar willen helpen, maar het kabinet wil het aan de markt overlaten."

Vergunning

Ook 50Plus vindt dat er meer toezicht moet komen. "Ik ben hiervan geschrokken", zegt fractievoorzitter Henk Krol. "Als mensen iets doneren doen ze dat vanuit hun hart. Ik wil meedenken over regelgeving." GroenLinks denkt dat een vergunningverlening een goede oplossing is om de vrijheid van donatieplatforms in te perken. 

Opmerkelijk in het verhaal van Dream or Donate is, is dat de algemene voorwaarden niet kloppen. De website vermeldt dat donaties direct worden overgemaakt aan 'de Dromer', ofwel het particuliere doel. Maar dat is onjuist: het geld komt juist in eerste instantie terecht bij de website zelf. 

Advocatenkantoor 

Gedupeerden van Dream or Donate zijn zich aan het verenigen via advocatenbureau De Vries & Kasem. Intussen heeft Dream or Donate een chatkanaal geopend waar slachtoffers terecht kunnen. De eigenaar vraagt wel om bewijs van donaties, maar reageert niet op berichten van gedupeerden.