Privacyzorgen

Deze faceswap-app is plots de populairste app van China

2 september 2019 15:12

De nieuwe faceswap-app ZAO is sinds afgelopen weekend een enorme hit in China. De app heeft maar één foto nodig om die vrij realistisch op iemand anders te zetten. ZAO krijgt ook direct kritiek vanwege de privacyvoorwaarden.

ZAO kan op overtuigende wijze zogenoemde deepfakes maken. De gezichten van bekende filmsterren worden in scènes dan vervangen door het gezicht van de gebruiker.

ZAO heeft slechts één foto van de gebruiker nodig om indrukwekkende beelden te genereren, is te zien in een video die massaal werd gedeeld. Er is te zien hoe het gezicht van Leonardo DiCaprio wordt vervangen door de selfie van een gebruiker, en het gezicht van Jon Snow uit Game of Thrones.

Servers gingen bijna plat

De app werd afgelopen vrijdag geüpload naar de Chinese App Store, en was zondag al de meest gedownloade gratis iOS-app in China volgens marktanalist App Annie.

De ontwikkelaar van ZAO meldde op sociaal netwerk Weibo al dat de servers de plotselinge aandacht bijna crashten. 

Privacyzorgen net als bij FaceApp

Toch zijn er direct zorgen over de privacy van gebruikers. Door akkoord te gaan met de voorwaarden, geven gebruikers de ontwikkelaar van ZAO het intellectueel eigendom over hun gezicht. Met andere woorden: de selfie die de gebruiker uploadt, mag door ZAO voor marketingdoeleinden worden gebruikt.

In juli was FaceApp korte tijd erg populair. Die app laat selfies van gebruikers ouder worden met kunstmatige intelligentie. Maar omdat die app van Russische makelij is, werd door onder meer de politie gewaarschuwd voor het gebruik. De Autoriteit Persoonsgegevens zei dat het in juli enkele klachten kreeg over FaceApp.

De Chinese app ZAO is vooralsnog niet buiten China te downloaden.

Bright maakte zijn eigen deepfakes:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wraakporno met deepfakes nu verboden in staat VS

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deepfake-technologie laat je video's al typend aanpassen

Kijk ook: