Beeld © Bright
Beeld © Bright
11 dingen over 'iPhone 11'

Dit wordt er verwacht van de nieuwe iPhones

10 september 2019 01:01

De nieuwe iPhones, die vanavond worden onthuld, zijn niet echt een geheim meer. Veel specs en features zijn al uitgelekt. Bright vat de verwachtingen samen en doet verslag van het event.

Bright is aanwezig bij het Apple-event en doet verslag in berichten en video's. Abonneer je op ons YouTube-kanaal en zet daar de bel aan, dan mis je niks. Download ook de Bright-app voor iOS of Android, of volg ons op Facebook, Instagram en Twitter.

Vanavond presenteert Apple de nieuwe iPhones. Bright is bij de presentatie in het Apple Park aanwezig (volg ons op YouTube). Er is al veel uitgelekt over de nieuwe Apple-producten. Dat gebeurde onder andere via de testsoftware van iOS en de specificaties die makers van cases ontvingen. In deze video zie je 11 dingen die over de nieuwe iPhones zijn uitgelekt:

Drie modellen 

De 'iPhone 11' (6,1 inch) is de opvolger van de iPhone XR. De 'iPhone Pro' (5,8 inch) lost de XS af en de 'iPhone Pro Max' (6,5 inch) de XS Max. Waar Apple in het verleden twee jaar deed met een ontwerp is dat inmiddels drie jaar. De nieuwe iPhones hebben dezelfde ‘form factor’ als die uit 2018 en 2017.  

Schermen

De iPhone 11 heeft net als de XR een LCD-scherm, de Pro-modellen hebben net als hun voorgangers het betere OLED. Gaat Apple mee in de race om hoge-refresh-rate schermen die alle beweging nog soepeler doen ogen? Het zal erom spannen of dat al dit jaar gebeurt. Voor de hand ligt dat Apple kiest voor ProMotion, zijn dynamische high-refreshrate schermtechnologie die het al in de iPad Pro gebruikt. 3D Touch zal trouwens helemaal verdwijnen in de schermen op de nieuwe iPhones. Net als op de XR vorig jaar komt daarvoor Haptic Touch in de plaats.

Chip

De nieuwe A13-chip in de iPhone krijgt gezelschap van een co-processor om te helpen bij AR. Codenaam is AMX of “Matrix”.  

Mat glas

De nieuwe iPhones, of in elk geval de Pro-modellen, krijgen mat glas op de rug in plaats van de glimmende ijsbaan die er nu op zit. Ook komt er een groene uitvoering.

AirPods opladen?

Op de rug van de Pro-modellen zou je de AirPods kunnen opladen (als je de juiste case hebt). Zulke ‘reverse wireless charging’ zagen we eerder al bij Samsung. Update: Volgens de laatste geruchten zou deze feature zijn gesneuveld.

Camera's

De Pro-modellen krijgen een camera met drie lenzen: telefoto, groothoek en supergroothoek, zoals veel concurrenten nu al hebben. De iPhone 11 krijgt twee lenzen (telefoto en groothoek). Dat zou een nogal opvallende ‘camera bump’ opleveren. De derde lens zorgt voor meer optische zoom. De nieuwe camera belooft betere videospecs en betere low-light foto’s. De selfie-camera gaat van 7 naar 12 megapixel.

Face ID

Face ID aan de voorkant krijgt ook een update en moet op de nieuwe iPhones werken in een wijdere hoek, zodat je ook kunt unlocken als het toestel bijvoorbeeld plat op tafel ligt.

Nog geen 5G

De nieuwe iPhones zullen nog niet 5G ondersteunen, dat wordt in 2020 verwacht, maar wel WiFi 6.

Lightning

Onduidelijk nog is of deze generatie iPhones overschakelt van Lightning naar USB-C. De MacBooks zijn al geswitcht. De iPad Pro gebruikt ook USB-C. Misschien dat alleen de iPhone Pro USB-C krijgt? Zekerder zijn we dat de nieuwe iPhones niet worden geleverd met snelladers. Helaas.

Prijzen

De prijzen zijn nog niet gelekt maar de verwachting is dat de prijzen ongeveer gelijk blijven aan vorig jaar. De vanaf-prijs (zonder inruil) voor een iPhone 11 ligt dan rond de 850 euro. Voor de Pro wordt dat 1150 en voor de Pro Max nog honderd euro erbij.

De nieuwe iPhones zouden vanaf 20 september verkrijgbaar zijn.

Apple Watch, AirPods

Tot slot de iPhone-accessoires: Apple Watch, AirPods en de HomePod. De Apple Watch Series 5 lijkt precies op de vorige die net een hele make-over heeft gekregen. Er komt naar verluidt een titanium en keramieken uitvoering.

Van de AirPods wordt misschien een waterbestendige versie aangekondigd, net zoals de Powerbeats Pro, die iets duurder zal zijn.

En van de HomePod verschijnt misschien een kleinere, goedkopere uitvoering met slechts twee tweeters in plaats van zeven zoals in het huidige model.

Kijk ook: handige tips voor de iPhone