Facebook vraagt wereldwijd toestemming voor gezichtsherkenning
Gezichtsherkenning

Facebook vraagt wereldwijd toestemming voor gezichtsherkenning

04-09-2019 06:40 Laatste update: 06:40

Facebook gebruikt wereldwijd niet meer zomaar gezichtsherkenning om je te kunnen taggen in foto's. Daarmee volgt het bedrijf zijn beleid in Europa, waar dit al langer niet mogelijk was.

Gebruikers kunnen nog wel gewoon getagd worden in Facebook, maar het sociale netwerk geeft niet langer suggesties die dat makkelijker maken. Als iemand je wil taggen, moet deze persoon je dus met de hand selecteren. De veranderingen worden uiteengezet in een blogbericht.

De verandering zorgt er in feite voor dat Facebook minder losjes omgaat met gezichtsherkenning. De herkenningsfunctie moet nu expliciet worden ingeschakeld, waarbij het bedrijf duidelijk vertelt wat ze met de verzamelde informatie gaan doen.

In EU was het opt-in

In Europa doet Facebook al langere tijd ongeveer hetzelfde, op aandringen van toezichthouders. Gezichtsherkenning mag in Europa namelijk niet zomaar of zonder toestemming worden ingezet door techbedrijven. De herkenningsfunctie werd in 2011 helemaal weggehaald voor Europese gebruikers, waarna hij in 2018 weer werd toegevoegd. Gebruikers moeten sindsdien echter expliciet toestemming geven voor het gebruik hiervan.

Ook voor blinde gebruikers

Nieuwkomers en oude gebruikers die de tagfunctie gebruikten worden op het sociale netwerk voortaan doorverwezen naar de opties voor gezichtsherkenning. Schakelen ze die in, dan stuurt het sociale netwerk je een berichtje als je op een foto te zien bent. Zo kun je nog wel jezelf taggen.

Ook belooft Facebook je te waarschuwen als iemand je nadoet op het sociale netwerk. Blinde gebruikers krijgen te horen als je op een foto te zien bent, zodat ook zij weten wie er in beeld staat.

Het nieuwe beleid komt niet zomaar uit de lucht vallen. In de Verenigde Staten speelt al jarenlang een rechtszaak tussen de techgigant en gebruikers uit Illinois, die vinden dat Facebook zonder toestemming hun gezichtsgegevens opslaat.

Waarom we gezichtsherkenning kunnen blijven gebruiken:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's