Beeld © ScienceDirect
Beeld © ScienceDirect
Geen MRI

Artsen meten babyschedels met smartphone-app

4 september 2019 14:37

Artsen kunnen met behulp van een speciale smartphone-app babyschedels scannen, zodat de kinderen niet meer in bestraald hoeven te worden tijdens een MRI-scan.

De schedels van baby's zijn vaak niet helemaal rond. Omdat ze bijvoorbeeld op een specifieke kant liggen en de fontanellen nog niet helemaal zijn dichtgegroeid, kan een hoofd zich net iets anders vormen.

Bij serieuze gevallen maken dokters soms scans om de exacte omvang van het hoofd vast te leggen, maar daarbij komt ook een hoeveelheid straling vrij. Een nieuw meetsysteem ontwikkeld door Spaanse onderzoekers moet een alternatief bieden.

Baby's van hooguit één jaar oud krijgen een speciale muts met een patroon op. Vervolgens wordt een smartphone-app gestart en beweegt een dokter de camera langzaam langs het hoofd.

Gedetailleerd 3D-model

Door de muts weet de app precies welk deel van het hoofd wordt bekeken en waar de schedel wellicht is ingedeukt. Op basis hiervan wordt een gedetailleerd 3D-model vormgegeven. In de app kan het model worden vergeleken met andere schedels, om te zien waar de afwijkingen zitten.

De onderzoekers denken dat het systeem gebruikt kan worden door kinderartsen, neurochirurgen en orthopedisten bij de behandeling van kinderen. Of en wanneer de meetmethode beschikbaar wordt gesteld is echter de vraag. Op het moment is alleen de proefversie in een onderzoekspaper besproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze elektrische kinderwagen gaat vlotjes de helling op

Kijk ook: hersenen hacken