Topman Tim Cook van Apple. Beeld © AFP
Topman Tim Cook van Apple. Beeld © AFP
Nieuws

Apple heeft 210 miljard op de bank en toch leent het geld; waarom?

5 september 2019 17:37

Apple bulkt van het geld. Het heeft voor maar liefst meer dan 200 miljard dollar op de bank staan, maar het leent nu 7 miljard dollar. Wat zit hier achter?

De rente is nu superlaag. Dat is volgens Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger,  de simpele verklaring voor de stap van Apple om geld te lenen. 

Voor het bedrijf is het een prima deal. Apple betaalt op een lening die ze pas over 30 jaar hoeven af te lossen 2,98 procent rente. Vier jaar geleden moest het voor een lening met dezelfde looptijd nog 3,45 procent rente betalen.

Op de 1,5 miljard dollar die het voor 30 jaar leent bespaart Apple 7 miljoen dollar aan rentekosten per jaar. Over een periode van 30 jaar is dat 211,5 miljoen dollar. Dat is mooi meegenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rente is zo laag, waarom lenen bedrijven niet meer en voor lange tijd?

Langere looptijd

Apple verlengt ook de gemiddelde looptijd van de leningen die het heeft uitstaan. Bedrijven zullen niet zo snel in de problemen komen wanneer de rente weer gaat stijgen. Bijna elke onderneming probeert wel de looptijd van de uitstaande leningen te verlengen, aldus Zwanenburg.

Apple heeft weliswaar veel geld, naast contanten ook beleggingen die snel zijn te verkopen, maar de komende tijd loopt een aantal leningen af en die worden nu geherfinancierd, legt Zwanenburg uit.

Reserves in buitenland

Verder keren bedrijven in de VS veel geld uit aan beleggers in de vorm van dividend en inkoop van eigen aandelen. Dat is soms wel tussen de 90 en meer dan 100 procent van de winst, voegt Rodrigo Fernandez, postdoctoraal onderzoeker aan de Belgische Universiteit Leuven en onderzoeker bij SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen), daar aan toe.

Bedrijven móeten dan wel lenen om dat te financieren, legt Fernandez uit. Apple heeft daarnaast het grootste deel van de reserves staan in belastingparadijzen. Daar kan het niet bij om aan Amerikaanse beleggers dividend te betalen of aandelen in te kopen. 

Het kost geld om die reserves te repatriëren naar de VS. Het is dan goedkoper om geld te lenen voor dividend en aandeleninkoop, zegt hij.

Meer bedrijven lenen

Apple bevindt zich trouwens in goed gezelschap. Meer bedrijven maken gebruik van de lage rente. Zo leenden ook Walt Disney, tractorfabrikant Deere en United Airlines onlangs nog miljarden. Deze week ging het al om 54 miljard dollar in de VS.

Ook in Europa lenen bedrijven flinke bedragen om gebruik te maken van de lage rente. Zo leende het Duitse Siemens vorige week nog 1 miljard euro.

Voor beleggers interessant

De obligatieleningen zijn ook voor beleggers interessant. Zij bieden immers een alternatief voor staatsleningen, want bedrijfsobligaties bieden een hogere rente, zegt Zwanenburg. Het effectieve rendement op een Amerikaanse staatslening met een looptijd van 30 jaar is nu iets boven de 2 procent.

Bedrijven betalen meer rente dan de staat, omdat de kans dat de Amerikaanse of Nederlandse overheid failliet gaat bijzonder laag wordt ingeschat. Voor bedrijven is die kans iets groter.