Beeld © Getty
Beeld © Getty
Piraterij

Nintendo klaagt grote illegale downloadsite aan

11 september 2019 15:39

Nintendo sleept in de VS de eigenaar van de grote game-piraterijsite RomUniverse voor de rechter om copyrightmisbruik.

De website RomUniverse biedt talloze Nintendo Switch- en 3DS-games gratis aan. Wil je de gekraakte games sneller downloaden, dan kun je voor dertig dollar per jaar een abonnement nemen. 

Nintendo noemt de site "één van de meest beruchte websites voor Nintendo-game-piraterij". Zo zou er minstens 300.000 keer een Switch-game gedownload zijn via de website, terwijl games van de oudere 3DS meer dan 500.000 keer illegaal zijn opgevraagd.

Nintendo eist 150.000 dollar per copyrightovertreding en tot 2 miljoen dollar voor elk misbruik van hun trademark, meldt Polygon. Sommige van de games bevatten namelijk nagemaakte versies van het Nintendo-logo, wat het als trademarkmisbruik ziet.

ROMs

Het gaat om zogenoemde ROMs, games die op pc te downloaden zijn en vervolgens via speciale simulators te spelen zijn. ROMs worden ook vaak ingezet om oudere games te archiveren als de maker er niks meer mee doet.

De afgelopen jaren ging Nintendo steeds vaker agressief achter ROM-downloadsites aan. Vijf Britse providers moesten afgelopen week van de rechter alle toegang tot een aantal van deze sites blokkeren. 

Nintendo Switch-accessoires: welke moet je hebben?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.