Duitsland mag 'linktaks' niet handhaven van Europees Hof
Informatievoorziening

Duitsland mag 'linktaks' niet handhaven van Europees Hof

12-09-2019 10:10 Laatste update: 13:36

Len Maessen

Het Europees Hof heeft besloten dat Duitsland zoekmachines die zonder toestemming stukjes tekst uit nieuwsartikelen tonen, niet mag aanpakken.

De Duitse wet maakt dat sinds 2013 illegaal, op een soortgelijke wijze als de 'linktaks' die het Europees Parlement eerder dit jaar aannam: Google zou uitgevers moeten betalen om delen van hun teksten in Google News te gebruiken. Maar het Hof oordeelt dat de Duitse overheid de wet eerst had moeten voorleggen aan de Europese Commissie omdat het "de informatiemaatschappij raakt" en daarom een zogenoemde 'technische regel' is.

De Duitse overheid mag de wet dus pas handhaven nadat dat is gebeurd. De uitspraak was onderdeel van een rechtszaak van de Duitse copyrightorganisatie VG Media tegen Google. Omdat de Duitse rechter niet zeker was of de wet überhaupt mocht worden toegepast, ging de zaak naar het Hof.

Na invoering van de linktaks in Duitsland zag uitgever Axel Springer zijn bezoekersaantallen vanuit Google Search met 40 procent dalen, en zelfs met 80 procent vanuit Google News. Het bedrijf gaf Google uiteindelijk toestemming om de tekst toch maar zonder vergoeding te gebruiken.

Waar je op moet letten nu er geen roamingkosten meer zijn in de EU

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.