Russische robot Fjodor niet meer de ruimte in: teveel benen
Ongeschikt

Russische robot Fjodor niet meer de ruimte in: teveel benen

12-09-2019 13:50 Laatste update: 13:56

Len Maessen

Ruimterobot Fjodor mag van Rusland eerder naar de schroothoop dan terug naar de sterren. De robot bleek ongeschikt voor ruimtemissies.

Fjodor, in het Russisch ook wel 'Fedor', werd oorspronkelijk ontwikkeld in de hoop dat hij mensenlevens zou kunnen redden in crisissituaties. Later kwam daar een tweede mogelijke missie bij: Fjodor zou de plaats van astronauten kunnen innemen bij gevaarlijke ruimtewandelingen.

Na enige problemen arriveerde Fjodor eind vorige maand op het International Space Station (ISS). Daar bleek al snel dat de humanoïde vormgeving van de robot erg onhandig is in de ruimte.

Benen vast

Yevgeny Dudorov, directeur van Fjodor-maker Androidnaya Tekhnika, gaf tegen de Russische omroep Ria Novosti toe dat de lange benen van de robot onnodig waren in de ruimte. Zijn benen zaten de gehele reis vast.

Ook zou een kosmonaut geklaagd hebben dat de robot nauwelijks aan te zetten was. "Misschien moet ik 'm maar met een hamer slaan", zou hij volgens de Russische omroep hebben gezegd. Fjodor deed na het opstarten melding dat hij bedreigd werd door de kosmonaut. 

Nieuwe robot

Inmiddels wordt er in Rusland aan een nieuwe ruimterobot gewerkt. Deze heeft geen benen. "Voor Fjodor is het 'missie voltooid'", aldus Dudorov tegen RIA Novosti. 

Interview met sociale robot Sophia:

Meer robots? Volg Bright op YouTube.