zeldzamer dan in de Amazone

Zeldzame 'vlinderjas' weer te koop

13 september 2019 09:12

Twee jaar geleden was het Blue Morph-jack van Vollebak, dat extra goed zichtbaar is in het donker, binnen twee dagen uitverkocht. Nu is hij terug: vanaf maandag weer te koop.

De Blue Morpho-jas is geïnspireerd op de blauwe vlinder Morpho Menelaus die in de Amazone leeft. Inmiddels maak je meer kans de vlinder zelf te zien dan het jasje dat ervan is nagemaakt. 

Het kledingmerk Vollebak maakt high tech kleding gebaseerd op de natuur. Hun Solar Charged-jas doet 'lichtgevende' vuurvliegjes na en het Black Squid-jasje heeft dezelfde veranderende camouflage als een inktvis. Maar het begon bij het fameuze Blue Morpho-jacket, waarvan dus weer exemplaren te koop komen. 

De Blue Morpho jacket is waterproof, maar vooral extra goed zichtbaar in het donker. Dat kan door een van ‘s werelds meest briljante manieren van opvallen te kopiëren; die van de vleugels van de blauwe Morhpo Melaus-vlinder. De Zuid-Amerikaanse Morpho menelaus herken je aan hun iriserende (regenboogkleurige) blauwtinten.

Die spectaculaire kleuren komen niet door pigment, maar door schubben die een diffractierooster vormen. Dit rooster bestaat uit gelijkmatig verdeelde richels die wit licht opbreken in al diens kleurcomponenten. Als het licht in een bepaalde hoek valt, treedt er destructieve interferentie op die elke kleur behalve de juiste laat wegvallen zodat die vanwege constructieve interferentie extra intens te zien is. Piloten kunnen vanaf een kilometer boven de Amazone de vlinder zien. Net als de vlinder, manipuleert dit jasje de lichtgolven. 

Nice to know: de diepzwarte randen op de vlindervleugels worden evenzo niet door zwart pigment veroorzaakt, maar door fotonische structuren die licht vangen. Dit onderzoek heeft  geleid tot ‘Super Zwart’-coatings zoals die op de BMW X6 te zien zijn.

Op maandag 16 september om 09:00 komt de zeldzame Blue Morpho-jacket online te koop. De prijs is nog onbekend. 

Miniatuurvoorbeeld
solar charged jas

Wit regenjasje gloeit gifgroen in het donker

Miniatuurvoorbeeld
jas met adaptieve camouflage

Deze jas past zijn kleur steeds aan de omgeving aan

Miniatuurvoorbeeld
BMW X6 in het zwartste zwart

BMW X6 is er nu ook in het 'zwartste zwart'