Betaalbare 3D-geprinte huizen voor daklozen
3D-bouwen

Betaalbare 3D-geprinte huizen voor daklozen

20-09-2019 09:34 Laatste update: 09:34

Het 3D-printbedrijf ICON heeft in de Texaanse stad Austin in 27 uur een gebouw geprint. Het bedrijf werkt aan een complex met 3D-geprinte woningen voor de daklozen in de stad.

Het ruim 45 vierkante meter grote, 3D-geprinte gebouw is het 'Welcome Center' van de toekomstige woongemeenschap 'Community First! Village'. Dat complex moet in Austin onderdak bieden zes daklozen. 

Nog voor het einde van het jaar zal ICON in samenwerking met de nonprofit-organisatie Mobile Loaves & Fishes zes woningen 3D-printen. ICON zegt dat de prijs van een 3D-geprint huis aanzienlijk lager ligt dan een woning die op de conventionele manier is gebouwd. Dat biedt de toekomstige bewoners die dakloos zijn een kans om betaalbaar een dak boven hun hoofd te krijgen.

Hoeveel zo'n 3D-geprint huis precies kost, is bij het Austin-project niet bekend. ICON kondigde eerder dit jaar aan dat het in Latijns Amerika een dorp zou 3D-printen dat onderdak aan arme boeren en palmvlechters moet bieden. Die huizen kosten zo'n 3500 euro per stuk, maar zijn wel eenvoudiger. De portable 3D-betonprinter die de muren print is de voornaamste kostenbesparing. Bovendien zal het arbeidsloon in Zuid-Amerika lager liggen, waardoor de kosten van installatie van de delen van het huis die niet 3D-geprint worden, zoals het dak en de deuren, lager zijn.

Maar dan nog zijn de 3D-geprinte huizen in Austin betaalbaarder dan normale huizen, mede doordat de woningen in slechts 27 uur kunnen worden neergezet. De ICON-huizen zijn goedgekeurd voor bewoning door de lokale bouwinstanties.

ICON is met zijn daadwerkelijk bewoonbare 3D-geprinte dorpen mogelijk de eerste in de wereld. Allerlei partijen in verschillende landen, waaronder Nederland, proberen die titel te claimen. Maar de 3D-geprinte huizen waren tot nu toe onbewoonbare prototypes of nog slechts aankondigingen.