Mate 30 Pro

Huawei onthult Mate 30-telefoons met vier cameralenzen

19 september 2019 15:31

De Chinese fabrikant Huawei heeft de nieuwe smartphones Mate 30 en 30 Pro gepresenteerd. De toestellen hebben vier cameralenzen achterop, maar ze krijgen geen Google-apps of de Google Play Store.

Eerste indruk: Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro

De nieuwe Huawei-smartphones Mate 30 en Mate 30 Pro zijn vanmiddag aangekondigd. Het Pro-model heeft een 6,5 inch scherm met een notch voor de selfiecamera en een scherm met gebogen randen. Dat laatste heeft de reguliere Mate 30 niet. Het scherm van dat toestel is iets groter: 6,6 inch. De telefoons hebben een ingebouwde vingerafdrukscanner onder het scherm en zijn ook te ontgrendelen met gezichtsherkenning. 

Vier cameralenzen

Op de achterkant van de Mate 30 Pro zitten in een cirkelvormige uitsparing een standaardlens, een groothoeklens, een telefotolens en een 3D-dieptesensor. Het toestel kan 3x optisch zoomen en 5x hybride zoomen. Super slow-motion video's zijn te maken met 7680 frames per seconde, filmen met een ISO van 51200 is mogelijk.

5G

De toestellen werken met de nieuwe Kirin 990 5G-chip, met ondersteuning voor de snellere 5G-netwerken. Volgens Huawei zijn de processor en het 5G-modem voor het eerst samengebracht op een enkele chip.

De Mate 30 heeft een 4200mAh batterij, de Mate 30 Pro heeft een 4500mAh accu. De telefoons ondersteunen 'reverse wireless charging', voor het draadloos opladen van andere toestellen. Apple zou zo'n oplaadfeature hebben willen lanceren in de nieuwe iPhone 11's, maar de functie is gesneuveld. De fysieke volumeknoppen hebben bij de Mate 30 Pro plaatsgemaakt voor een touchpaneel, zodat het volume met schuiven op de zijkant is te bedienen. 

Nog niet in Nederland

De nieuwe Huawei-smartphones verschijnen in zes kleuren, waaronder twee versies met een leren achterkant. De Mate 30-toestellen zullen voorlopig nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn, zegt Huawei tegen Bright. De introductie wordt eind dit jaar pas verwacht.

De Mate 30 zal verkrijgbaar zijn vanaf 799 euro, de Mate 30 Pro-versie kost vanaf 1099 euro. De 5G-editie gaat 1199 euro kosten. Bovendien komt er een luxe versie met een design van Porsche (2095 euro). 

Geen Google-apps

De nieuwe Huawei-telefoons mogen voortaan officieel geen Google-diensten gebruiken. Dat is het gevolg van de Amerikaanse sancties tegen Huawei. Daarom worden de telefoons niet geleverd met Google-apps zoals Gmail, YouTube, Chrome, Drive, Maps en de Google Play Store, de plek waar de meeste Android-gebruikers standaard hun apps vandaan halen. 

De Mate 30's werken met een opensource-versie van Android, genaamd EMUI10, maar niet met de Google-variant van Android. 

Huawei presenteerde donderdag ook een nieuwe smartwatch, de Huawei Watch GT-2.

Opvouwbare Mate X 

Bovendien kondigde Huawei aan dat zijn opvouwbare smartphone Mate X in oktober in China op de markt komt. In 2020 komt de Mate X uit in Europa.

Tech-oorlog tussen VS en China:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google-loze Huawei-telefoons pas eind dit jaar naar Nederland

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe smartwatch Huawei heeft tot 2 weken accuduur