© Bright.nl

Huawei zaait verwarring over Google-apps op Mate 30
Sanctie zorgt voor chaos

Huawei zaait verwarring over Google-apps op Mate 30

23-09-2019 08:43 Laatste update: 10:37

Daags na de presentatie van de Mate 30-smartphones, lukt het Huawei nog niet om duidelijkheid te geven over de installatie van Google-apps op de toestellen.

Na de presentatie van Huawei's Mate 30-smartphones afgelopen donderdag zijn er nog veel vraagtekens over het gebruik van de Google-diensten op de nieuwe telefoons. Huawei ging tijdens het persevent niet in op de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf. Vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China mogen Amerikaanse bedrijven niet of nauwelijks meer handelen met Huawei. Dat betekent dat de nieuwe Huawei-smartphones geen Google-apps en geen Google Play Store bevatten bij de lancering.  

Apps buiten appwinkel om

Huawei-topman Richard Yu zei dit weekend tegen AndroidAuthority dat het bedrijf het makkelijker zou gaan maken om apps te installeren buiten de eigen appwinkel AppGallery om. Dat zou gebeuren door de optie te geven om een zogeheten 'bootloader' te ontgrendelen. "We hebben het ontgrendelen van de bootloader gelimiteerd omdat we onze klanten meer veiligheid willen garanderen. Maar deze keer laten we meer vrijheid aan onze klanten, zodat ze meer zelf kunnen aanpassen", aldus Yu.

Hiermee leek het bedrijf de deur open te zetten voor het gemakkelijk installeren van apps uit de Google Play Store. Maar vandaag heeft Huawei naar AndroidAuthority gestuurd dat dit niet klopt. Volgens een woordvoerder zijn er 'geen plannen' om de bootloader te ontgrendelen.

Eerste indruk: Huawei Mate 30

Chaos

Deze actie past in de chaotische communicatie van Huawei sinds het ingaan van de Amerikaanse sancties. Het Chinese bedrijf noemde de sancties tegenover Bright vorige week 'een enorme kans' zijn voor ontwikkelaars. Daarmee wordt gedoeld op ontwikkelaars die hun apps in de Huawei AppGallery kunnen plaatsen, waardoor deze apps ook beschikbaar komen voor de Chinese markt. Toch zegt het bedrijf ook direct weer met Google te willen samenwerken mochten de sancties worden opgeheven.

De Mate 30 moet 'eind dit jaar' in Nederland op de markt komen. Huawei wist nog niet of dit om alleen de Mate 30 Pro ging, of ook om de 'normale' Mate 30. Ook weet het bedrijf nog niet welke alternatieven het voor de Google-apps het precies gaat aanbieden.