'Google werkt aan Android voor goedkoopste telefoons'
Inclusief Assistent

'Google werkt aan Android voor goedkoopste telefoons'

23-09-2019 14:32 Laatste update: 14:35

Een gelekte video toont dat Google werkt aan een 'lichte' versie van Android voor goedkope telefoons zonder touchscreens.

In juni 2018 maakte Google bekend dat het 22 miljoen dollar investeerde in KaiOS, een besturingssysteem bedoeld voor eenvoudige telefoons zonder touchscreen en met beperkte hardware. KaiOS draait onder andere op de 'banaantelefoon' Nokia 8110 en de nieuwe retro Nokia 3310. Apps als Facebook, Twitter, YouTube en sinds kort ook WhatsApp zijn op KaiOS te vinden, al zijn ze flink uitgekleed.

Chrome en Google Assistent

Het is dan ook opmerkelijk dat Google na deze flinke investering ook blijkt bezig te zijn met de ontwikkeling van een concurrent van KaiOS, namelijk een lichtgewicht versie van Android voor feature phones. Die indruk krijg je na een gelekte video van een Nokia-telefoon die Android draait, zo schrijft 9to5Google.

In de video is te zien hoe de Google Assistent een prominente plek inneemt op het thuisscherm. Verder zijn alle belangrijke Google-apps te vinden op telefoon, zoals Contacten, Maps en Chrome, maar mist er een Google Play Store.

Eerste indruk: Huawei Mate 30-telefoons

Volgens 9to5Google is dit besturingssysteem een afgeleide van Android 8.1, dat eind 2017 beschikbaar kwam. De site houdt een slag om de arm. Het is mogelijk dat deze Android-versie er nooit gaat komen. "Google is niet bang om een project net voor de eindstreep te stoppen."

Op 15 oktober houdt Google een persevent, waarop onder andere de nieuwe Pixel 4-smartphones worden verwacht. 

Kijk ook: 'Android is beter dan iOS'