De Nederlander verscheen op de landelijke televisie Beeld © MBC Masr
De Nederlander verscheen op de landelijke televisie Beeld © MBC Masr
Nieuws

Amsterdammer opgepakt in Egypte voor filmen met drone

25 september 2019 16:39

Een man uit Amsterdam is aangehouden in Egypte omdat hij daar met een drone opnames zou hebben gemaakt. Hij verscheen in het land op televisie, waar hij alles bekende.

Hij zou woensdagochtend met zijn drone opnames hebben gemaakt van het hotel waar hij verbleef. Hij zegt dat hij werd gezien door een hotelmedewerker, die zei dat dit verboden was. Daarop zou de Amsterdammer de drone uit de lucht hebben gehaald en terug naar zijn hotelkamer zijn gegaan.

Enkele uren later werd hij daar aangehouden door politieagenten en meegenomen naar het politiebureau.  Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken probeert momenteel in contact te komen met de Egyptische autoriteiten om de man te helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drones zijn straks overal: 'Regels kunnen techniek niet stoppen'

Volgens dagblad de Telegraaf moet worden gevreesd dat hij als een buitenlandse spion wordt beschouwd.

Zelfs fotograferen gevoelig

Met een drone vliegen is in heel Egypte streng verboden: er staan jarenlange gevangenisstraffen op. Ook het gewoon fotograferen van publieke gebouwen in het land ligt al gevoelig. Zelfs toeristen die een treinstation of het beroemde Suezkanaal fotografeerden zijn in het verleden al opgepakt. 

Ook de Nederlandse ambassade waarschuwt toeristen hiervoor.

Protesten

In Egypte zijn sinds het weekend meer dan 1100 mensen aangehouden vanwege protesten tegen president Abdel Fatah al-Sisi. Sindsdien treedt de politie nog veel strenger op dan gebruikelijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De drones zijn er altijd