© Bright.nl

Omweg voor Google-apps op Huawei-telefoons afgesloten
LZPlay

Omweg voor Google-apps op Huawei-telefoons afgesloten

02-10-2019 10:11 Laatste update: 10:11

Een omweg waarmee Google-apps alsnog op de nieuwe Huawei Mate 30-telefoons geïnstalleerd konden worden, is inmiddels offline gehaald. De telefoons mogen geen Google-apps bevatten wegens sancties van de Verenigde Staten.

De Huawei Mate 30-telefoons worden zonder Google-apps verkocht om aan die sancties te voldoen. De telefoon gebruikt een open-source-variant van Android zonder alle standaard-apps. In Nederland worden de toestellen pas eind dit jaar verkocht, vermoedelijk wegens de strenge maatregelen.

Beveiligingsonderzoeker John Wu ontdekte recent een manier waarop Google-apps toch geïnstalleerd kunnen worden. Een speciale app genaamd LZPlay hief de blokkade op het installeren van bepaalde Google-apps op, waardoor het ineens makkelijk was om bijvoorbeeld Gmail of YouTube te downloaden en gebruiken.

Offline gehaald

Kort nadat LZPlay werd ontdekt, werd de app offline gehaald. Het is niet duidelijk of de ontwikkelaar, Huawei of Google maatregelen tegen de app heeft genomen.

Wu vermoedt dat Huawei allang op de hoogte was van het bestaan van de app en bewust geen maatregelen nam. De Chinese techgigant ontkent in een e-mail aan Bloomberg betrokken te zijn geweest bij LZPlay.

Slechte situatie

De recente ontwikkelingen schetsen een slechte situatie voor Huawei. Niet alleen verbieden sancties om apps van Google op zijn toestellen te installeren, maar mogelijke omwegen worden kort na ontdekking ook actief bestreden. Alles wordt gedaan om de apps bij Huawei weg te houden.

Huawei werkt ook aan een eigen Android-alternatief, genaamd HarmonyOS. Dat systeem zou binnenkort ook geschikt zijn voor smartphones, maar het bedrijf geeft voorlopig de voorkeur aan de open-source-versie van Android. 

De Huawei Mate 30's zijn top, maar koop ze niet:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's