De high-tech van Bunq als basis voor social banking
Van onze partner Bunq

De high-tech van Bunq als basis voor social banking

17-10-2019 17:00 Laatste update: 18-10-2019 08:44

Het Nederlandse fintechplatform Bunq wil wereldwijd vooroplopen in de financiële dienstverlening. Oprichter Ali Niknam licht een tipje op van de high tech die schuil gaat achter de innovatie: "Als we gekopieerd worden, dan zie ik dat als compliment."

Het verhaal is inmiddels bekend. De in Canada geboren, in Iran opgegroeide en vervolgens naar Nederland geëmigreerde Ali Niknam startte in 2012, midden in de bankencrisis, zijn bank-als-een-platform. Het vertrekpunt: een innovatieve wereldvoorloper voor financiële dienstverlening creëren waar de klant en niet de bank centraal staat.

Standje global

Hij is er nog steeds heel erg trots op en vindt dat Nederland dat ook wel mag zijn: “Wij hebben een ontzettend fijn land waar alles geweldig geregeld is.” En waar de mindset wat hem betreft soms wel wat meer op standje ‘global’ mag komen te staan.

Als bank is Bunq op allerlei manieren een buitenbeentje in het Nederlandse bankenlandschap. Geen fysieke vestigingen, alleen online beschikbaar en voor het contact met de community worden regelmatige Bunq-updates georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten spreekt Bunqbaas Ali Niknam de ‘Bunqers’ toe in een Amsterdams theater. Steevast verrast hij -als een ware Steve Jobs adept- zijn gehoor met enkele nieuwe features.

Eigen banksysteem

“We waren bijvoorbeeld de eerste met biometrische validatie die veilig én razendsnel is.”, zegt Niknam. Wie zich wel eens heeft aangemeld voor een nieuw Bunq-account kan alleen maar onder de indruk zijn. Je moet met je telefoon opnames maken van je hoofd en handen. Het gaat heel vloeiend en makkelijk, een aanmelding is binnen tien minuten afgerond. Maar je moet volgens Niknam niet onderschatten welke techniek achter het aanmeldproces schuilgaat.

Waar traditionele banken iedere dag een gevecht voeren met legacy software, bouwde Niknam zijn platform van de grond af aan op. “Wij hebben ons eigen processing platform, ons eigen banksysteem en ons eigen ORM (Object Relational Mapping, een technologie om gegevens uit verschillende bronnen op te slaan) ontwikkeld.”

Real time in de gaten

Om de beveiliging van de rekeningen te garanderen, past Bunq geavanceerde artificial intelligence en machine learning modellen toe. Dat vindt allemaal achter de schermen plaats. De klant moet er zo min mogelijk van merken. Hij legt uit dat bij grote of opvallende uitgaven validatiemomenten zijn ingebouwd, die worden gecombineerd met andere gegevens die de bank verzamelt. Niknam: “Waar ben je, hoe lang zit er tussen twee betalingen, wat is je normale gedragspatroon, wat is het tijdstip, wie is de tegenpartij. Al die dingen houden we real time in de gaten.”

Met de introductie van de webapp biedt Bunq controle over bankzaken op alle apparaten. De desktopversie biedt dezelfde veiligheid als de mobiele app en beschikt over multifactor authenticatie. Gebruikers kunnen via de web interface eenvoudig inloggen door een QR code te scannen. Vervolgens kunnen ze saldo’s bekijken, betalingen doen en passen blokkeren.

Social banking

Suggesties voor nieuwe features haalt Niknam onder meer via together.bunq.com. Deze online community biedt gebruikers de mogelijkheid om ideeën te delen of een oproep te doen om nieuwe functies te introduceren die men nog mist. Het past heel erg goed bij de 'social banking'-gedachte die Bunq aanhangt, legt Niknam uit: “Omdat wij onze hele techniek beheersen, kunnen we snel nieuwe dingen uitproberen. Onze technologie maakt social banking mogelijk.”

Overbodige uitgaven

Volgens Niknam is het de bedoeling dat Bunq steeds meer als je persoonlijke financiële adviseur gaat fungeren. Zo is de laatste update uitgebreid met Bunq Insights, een voorspellende functie die uitgaven en inkomsten bijhoudt en op basis daarvan voorspellingen doet over je persoonlijke financiële situatie. Beter inzicht voorkomt zo’n tien procent overbodige uitgaven, aldus Niknam: “Als je in een winkel staat en je koopt een paar schoenen van honderdvijftig euro, dan kun je gelijk zien wat voor gevolgen dat heeft voor de rest van je budget. Zo voorkomen we dat je aan het eind van je geld nog een stukje maand overhoudt.”