Elektrische auto's

Kleine explosies maken elektrische auto veiliger

3 oktober 2019 18:54

Kleine explosies die als een soort airbag na een ongeluk direct de stroom uitschakelen bij een elektrische auto. Dat is kort gezegd de uitvinding pyrofuse van Bosch.

Als bijvoorbeeld de airbag een ongeval detecteert, worden de pyrofuses geactiveerd. Daardoor ontstaan kleine ontploffingen. Zo wordt het voertuig losgekoppeld van de stroomtoevoer en wordt het gevaar van brand of een elektrische schok afgewend, aldus Bosch.

Zo zorgt Bosch ervoor dat reddingswerkers ongehinderd kunnen werken en dat zowel de inzittenden als de hulpverleners veilig zijn.

Risico's reddingswerkers

Bergingsbedrijven waarschuwen al geruime tijd dat cruciale veiligheidsinformatie over elektrische auto's niet altijd tijdig voorhanden is. Er is nu soms te weinig kennis over de behandeling van een specifieke nieuwe elektrische auto. Dat stelt bergings- en hulpdiensten voor de nodige hoofdbrekens.

Dit pyrofuse-systeem verlaagt volgens Bosch de risico's voor reddingswerkers aanzienlijk. Of het systeem snel in elektrische auto's te vinden is, valt te bezien.

Review: de vernieuwde Renault Zoe

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nieuwe elektrische auto's moeten voortaan geluid maken, maar welk geluid?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wat is nu echt het bereik van elektrische auto's?