Elektrisch vliegen

NASA neemt eerste elektrische vliegtuig in ontvangst

4 oktober 2019 17:36

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft deze week zijn eerste volledig elektrische vliegtuig in ontvangst genomen. De X-57 Maxwell is ook de eerste experimentele bemande X-Plane-vliegtuig in 20 jaar.

In de X-57 Maxwell zijn de traditionele motoren met propeller op een Tecnam P2006T-vliegtuig vervangen door elektrische motoren. NASA heeft het vliegtuig in Californië in ontvangst genomen. De organisatie zal het toestel op de grond uitgebreid testen. Als die tests succesvol zijn, dan zal NASA beginnen met bemande testvluchten.

Deze elektrische X-57 Maxwell is de eerste van een reeks aangepaste vliegtuigen die NASA zal inzetten om elektrische voortstuwingssystemen voor vliegtuigen te testen. De tests moeten NASA niet alleen inzicht geven in de hardware, maar ook helpen bij het neerzetten van standaarden, het vastleggen van ontwerpprocedures en certificatie-plannen voor elektrische vliegtuigen. 

NASA zal de resultaten en de opgedane kennis delen met de luchtvaartindustrie. Luchtvaartautoriteiten krijgen steeds vaker te maken met elektrische luchttaxi's, die verticaal stijgen en landen en ingezet worden voor transport van passagiers op korte afstanden. 

Het NASA X-57-team wil de efficiency van de elektrisch aangedreven vliegmachines vervijfvoudigen. Ook zullen de vluchten met de elektrische vliegtuigen veel minder geluidsoverlast opleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Een Canadese vliegtuigmaatschappij wil als eerste volledig elektrisch vliegen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Easyjet werkt aan elektrisch vliegtuig voor Amsterdam-Londen