Cyberpolitie

Nieuw-Zeeland wil gewelddadige video's sneller offline

14 oktober 2019 10:21

Nieuw-Zeeland wil de strijd tegen extremisme op internet opvoeren. Het land krijgt een apart team dat gewelddadige filmpjes en berichten moet vinden en verwijderen, en waar nodig de mensen erachter moet opsporen en vervolgen.

"Dat gaat net zoals we nu kindermisbruik bestrijden, door samen te werken met hosts en providers om schadelijk materiaal te vinden en te deleten", zei premier Jacinda Ardern. De opsporingsdiensten in Nieuw-Zeeland gaan het materiaal 'pro-actief detecteren'. Ook wordt er samengewerkt met internationale partners. 

Vorige maand richtten de grote techbedrijven Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft een forum op om de bestrijding van extremistische content op te voeren. Ook de EU werkt aan nieuwe regelgeving om terreurpropaganda sneller offline te halen. 

Bloedbad gestreamd op Facebook

In maart richtte een blanke terrorist een bloedbad aan in twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Hij schoot 51 moslims dood tijdens het gebed.

Hij zond de beelden live uit op Facebook en de filmpjes werden daarna veel gedeeld op Twitter, YouTube, WhatsApp en Instagram.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Schietpartij Christchurch niet herkend door AI Facebook

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Terreurpropaganda moet binnen uur offline'