Deze 5 designers gaan de wereld redden
Van onze partner Renault

Deze 5 designers gaan de wereld redden

21-10-2019 10:17 Laatste update: 15:11

De Dutch Design Week staat dit jaar in het teken van het thema ‘If not now, then when?’. Van futuristische concept cars van Renault tot tijdelijke woningen gemaakt van karton; steeds meer designers denken na over radicale, duurzame oplossingen.

Bright.nl doet verslag van de Dutch Design Week in Eindhoven. Abonneer je op het YouTube-kanaal of volg de updates via Facebook en Twitter

De thema’s van grote internationale kunst- en designprogramma’s krijgen steeds vaker een onheilspellende titel mee. De Biënnale in Venetië werd dit jaar georganiseerd onder de noemer ‘May you live in interesting times’, een van oorsprong Chinese bezwering waarbij interesting doelt op naderende onrust.

De Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven die zaterdag 19 oktober los barst, stelt simpelweg: ‘If not now, then when?’. Beiden verwijzen -direct of indirect- naar de urgente vraagstukken waar we als wereld voor staan. De tijd van pappen, nathouden en mooie woorden is voorbij. Hup, aan de slag met z’n allen.

Tijdens DDW zijn volop voorbeelden te zien van designers die de daad bij het woord voegen. Hun ontwerpen zijn erop gericht om anders na te denken over consumptie, over duurzaamheid en over de relatie tussen mens en techniek. Maar ook hoe je dingen maakt en hoe je ze gebruikt.

EZ-trilogie van Renault

Centraal staan bijvoorbeeld de concept cars van Renault, ontworpen door de Nederlandse Laurens van den Acker, Executive Vice President Corporate Design bij Renault. De concept cars zijn voorstudies die als basis dienen voor wat over een aantal jaar daadwerkelijk op de markt komt. De drie futuristische robotvoertuigen hebben ieder een eigen insteek maar de overeenkomst is dat ze gericht zijn op toenemende urbanisatie. Door vervoer te delen zijn minder auto’s nodig. De elektrisch aangedreven concept cars beperken de uitstoot en maken het leefmilieu in steeds drukkere steden een stuk aangenamer.

EZ-GO

EZ-GO is bedoeld als autonoom rijdend robotvoertuig voor in de stad, met enorme ramen. Op de renders zie je een stelletje in metro-opstelling intiem samen naar de voorbij glijdende stad kijken. De deur aan de voorkant van EZ-GO maakt instappen snel en gemakkelijk. Via een app is de auto oproepbaar. Tijdens een ritje door de stad voedt de auto de gebruiker met relevante informatie over de omgeving. Ook praktisch: de automatisch uitschuifbare treeplank maakt het voertuig extra toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

EZ-PRO

Volgende in de reeks is EZ-PRO, een robotvoertuig voor het bezorgen van pakketjes en boodschappen in grootstedelijke gebieden. Ook dit voertuig vindt zelf zijn weg in het verkeer. Renault werkt achter de schermen samen met Google in het Waymo-project om een voorsprong te krijgen op het gebied van autonoom rijden. Bij EZ-PRO hebben Van den Acker en zijn team vol ingezet op de ‘last-mile-delivery’. EZ-PRO moet elektrisch en uitstootvrij een oplossing bieden voor de laatste logistieke schakel in de thuisbezorgketen, tot op de stoep bij de ontvanger. De EZ-GO gaat ook winkels en distributiecentra bevoorraden.

EZ-ULTIMO

Tot slot is er de EZ-ULTIMO, een luxere uitvoering van EZ-GO waar Batman nog een puntje aan kan zuigen. EZ-ULTIMO is in alles ultiem. Natuurlijk elektrisch aangedreven, deelbaar, verbonden en autonoom. Maar ook luxe, rijk uitgevoerd en comfortabel. Het is een met internet verbonden, autonoom rijdende robocar. De EZ-ULTIMO doet bij voorkeur dienst als luxevervoer van en naar het vliegveld, de opera of een hotel. Om -samen- te arriveren in stijl.

Kartonnen huizen van Wikkelhouse

In de strijd tegen de woningnood is er het lichtgewicht Wikkelhouse. Dit kartonnen onderkomen ontwikkelde ontwerper René Snel voor het eerst als concept al in 1996. Het basisprincipe ontleende hij aan een groentedoos die hij ontwierp voor de Nederlandse tuinbouw. Door verschillende lagen golfkarton aan elkaar te lijmen met een speciale machine, lukt het een stevige constructie te maken die als skelet dient en vervolgens kan worden afgedekt met een houten gevelbekleding. Wikkelhouses zijn zowel als tijdelijke woning, kantoor of bijvoorbeeld vakantiewoning inzetbaar. Omdat een fundering niet nodig is, zijn de kartonnen constructies ook heel geschikt in het geval dat er snel gebouwd moet worden. Het ter plekke gebouwde kartonnen gebouw is helemaal zelfvoorzienend, inclusief zonnepanelen, een septic tank en een houtkachel. Op de hippe Camping De Lievelinge en bij de StayOkay Dordrecht kan al overnacht worden in een Wikkelhouse.

Energiezuinige koelkast

Floris Schoonderbeek wil met de Groundfridge de discussie op gang brengen over energieverbruik en koelsystemen. Zijn Groundfridge is, zoals de naam al doet vermoeden, een koelkast die deels is ingegraven in de grond. Zo kan er gebruik gemaakt worden van de ondergrondse koelte van de tuin zonder stroomverbruik. Overigens wekt koelkast de indruk dat het apparaat een kleine capaciteit heeft. Maar met drieduizend liter inhoud en een toegangsdeur groot genoeg voor een volwassene kun je de omvang van de Groundfridge beter zien als een koelkelder. De gekoelde voorraad is voldoende voor een familie van vijf personen, belooft Schoonderbeek. Een ruim bemeten moestuin lijkt wel een voorwaarde. Na de oorspronkelijke Groundfridge volgen nu ook energiezuinige varianten en een koelkast special voor de horeca. Na jaren van testen en verbeteren is de Groundfridge verkrijgbaar via Studio Weltevree.

Slow wol uit de Hollandse polder

Wolproducent The KnitWitsTable is gevestigd in Baambrugge en probeert het in Nederland bijna verloren ambacht van wolscheren, spinnen en weven nieuw leven in te blazen. Het resultaat zijn hele fijne truien die warm, makkelijk te recyclen, afbreekbaar, anti-bacterieel én vuurbestendig zijn. Een kudde eigen Merino schapen en Angora geiten produceert de wol. Deze wordt vervolgens verwerkt in het eigen breiatelier. De truien, vesten en shawls zijn op basis van made-to-order. Wie een vest van Baambrugse wol en Groninger Alpaca wenst, zal er eerst eentje moeten bestellen. Het duurt een paar weken voor het exemplaar klaar is. Slow fashion als antidote tegen de stroom van vervuilende weggooikleding.

Voelbaar geluid

De Inmergo is een koptelefoon die geluid niet alleen via de oren maar ook via de schedel het lichaam binnen laat stromen. De bijzondere koptelefoon bedekt de oren en maakt daarnaast ook contact met de schedel van de drager via een soort helm. De in Londen gevestigde ontwerper Rocco Giovannoni sleepte met zijn creatie reeds de aanmoedigingsprijs van James Dyson in de wacht. De zachte van siliconen gemaakte geluidshelm biedt horenden een extra beleving en laat slecht horenden het geluid voelen. Ook als ontspanningsmiddel en allesomvattende, letterlijk fysieke luisterervaring.

Bright doet verslag van de Dutch Design Week. Volg hier alle updates. Mis de video's over de DDW-hoogtepunten niet, abonneer op het Bright YouTube-kanaal.