Gezichtsdetectie Google Pixel 4 nog maanden onveilig
Onveilig

Gezichtsdetectie Google Pixel 4 nog maanden onveilig

21-10-2019 08:23 Laatste update: 08:23

De gezichtsherkenning van de Google Pixel 4 krijgt pas over een paar maanden de update die verhelpt dat de gezichtsherkenning met gesloten ogen de telefoon ontgrendelt.

Googles nieuwste smartphone Pixel 4 heeft net als veel smartphones ontgrendeling met gezichtsdetectie, in plaats van met een vingerafdrukscanner. Ook Google gebruikt een speciale dieptescanner, maar de Pixel 4 controleert niet of de gebruiker zijn ogen open heeft, bleek vorige week. Dat is onveilig, want zo kan een Pixel 4 bijvoorbeeld ontgrendeld worden boven het slapende gezicht van zijn eigenaar.

Google belooft nu een update, maar wel pas over een paar maanden. Ter vergelijking: de Face ID-gezichtsherkenning van Apple vereist al sinds de iPhone X uit 2017 standaard dat gebruikers niet alleen hun ogen open hebben, maar ook naar het beeldscherm van de iPhone kijken. Pas dan gaat de telefoon van het slot, al is die functie handmatig uit te schakelen.

Pixel 4 heeft al oogscanner

De Pixel 4 heeft op andere vlakken al wel oogherkenning. Zo wordt de telefoon niet gedimd of vergrendeld zolang gebruikers er naar kijken. Google stelt dat de gezichtsherkenning van de Pixel 4 verder wel veilig is. De telefoon kan volgens het bedrijf niet met maskers of dergelijke worden ontgrendeld, alleen het gezicht van de eigenaar werkt.

Gebruikers die vrezen dat de gezichtsherkenning misbruikt gaat worden, kunnen die tijdelijk snel uitschakelen door de stroomknop van de Pixel 4 lang ingedrukt te houden. Dan is er eerst een pincode, wachtwoord of patroon nodig om de gezichtsherkenning weer in te schakelen.

Eerdere ophef

De gezichtsherkenning van de Pixel 4 kwam de afgelopen maanden al vaker in opspraak. Het bleek dat Google verschillende uitzendbureaus inzette om gezichtsscans van allerlei soorten mensen te verzamelen. Het doel was daarbij positief: hoe meer soorten en kleuren mensen, hoe beter de scanner bij iedereen werkt.

De uitvoering was minder fraai: uitzendbureau Randstad benaderde in de VS bewust vooral zwarte daklozen. Die zouden niet zo snel met de pers spreken, maar het verhaal kwam toch uit. Google wist niet van die specifieke aanpak, maar instrueerde de uitzendbureaus wel om mensen met een waardebon van 5 dollar te belonen voor het afstaan van hun gezichtsdata.

Zo goed zijn de camera's van de iPhone 11 Pro:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's