Islamitische Staat

Populair sociaal netwerk TikTok verwijdert IS-propaganda

22 oktober 2019 10:40

Islamitische Staat (IS) probeert het steeds populairdere sociale netwerk TikTok te gebruiken om nieuwe leden te rekruteren.

Het bedrijf Storyful houdt sociale media in de gaten en vond zo'n vijfentwintig IS-gerelateerde accounts op TikTok, meldt The Wall Street Journal. De accounts plaatsten video's die steun moesten oproepen voor de terreurgroep, en om nieuwe leden te ronselen.

In de video's waren gewapende IS-strijders te zien, soms naast lijken. Ook werd propagandamuziek gedraaid; soms waren video's eerder bedoeld om de kijker enthousiast te maken over IS dan als directe rekrutering. Het zou gaan om ritmische nummers, die de jeugd moeten aanspreken.

'Effectiever dan gebeden'

"Deze aanstekelijke meezingers om IS te propageren kunnen snel verspreiden en blijven in het collectieve geheugen zitten. Het is vaak veel effectiever dan gebedsdiensten of theologische debatten", zegt Elisabeth Kendall, extremisme-expert van de Oxford University

Veel volgers hadden de verwijderde accounts niet. Een account zou zo'n duizend volgers hebben gehad, een video zou 68 likes hebben gekregen. Toch blijft onduidelijk hoe vaak de video's bekeken zijn.

Hoewel IS vrijwel geen grondgebied meer heeft in Syriƫ en Irak, riep de leider Abu Bakr al Baghdadi zijn volgers onlangs nog op om zich nog meer in te zetten voor IS.

YouTube en Facebook

De accounts zijn inmiddels door TikTok-eigenaar ByteDance verwijderd. Het bedrijf wil niet ingaan op hoeveel terreurgerelateerde video's er van het platform worden verwijderd.

IS probeert al langer netwerken als YouTube en Facebook te gebruiken om zijn propaganda te verspreiden. Die bedrijven delen een database met data over die video's, om opnieuw uploaden van bekende terreurvideo's automatisch tegen te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube: handen vol aan verwijderen terreurvideo's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google overweegt TikTok-rivaal Firework te kopen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Krijgt jouw smartphone Android 10? Check dit overzicht