© Google

Samsung komt nog dit jaar met update naar Android 10
Oppo en LG ook

Samsung komt nog dit jaar met update naar Android 10

24-10-2019 08:49 Laatste update: 13:42

Tal van makers van Android-toestellen hebben beloofd nog dit jaar de update naar Android 10 voor hun apparaten uit te brengen.

Dat meldt Google in een overzicht over het update-tempo van Android 10. Samsung, de grootste maker van Android-toestellen, belooft dat zijn telefoons en tablets voor het eind van dit jaar de update naar Android 10 krijgen. 

Welke apparaten in welke landen de update wanneer precies krijgen, is nog niet bekend. Wel lijkt Samsung sneller te zijn dan vorig jaar: de Galaxy S10-serie kan sinds vorige week een bètaversie van Android 10 downloaden. Dat is een maand eerder dan de eerste Android 9 bèta's die Samsung eind vorig jaar uitbracht.

Andere fabrikanten ook in 2019 

Samsung begon uiteindelijk rond de kerst met de eerste updates naar Android 9 voor Galaxy S9, toen zijn nieuwste toestel. Vermoedelijk zal Samsung Android 10 uiteindelijk aanbieden aan elk apparaat dat met Android 8 of 9 werd geleverd.

Ook ASUS, LG, Motorola, OPPO, Realme, Sharp, Sony, Transsion en Vivo beloven updates voor hun toestellen voor het eind van het jaar. Ook bij die bedrijven zijn het verschijnmoment en de betreffende toestellen nog niet bekend.

Android 10 verscheen in september voor Google's eigen Pixel-toestellen, en ook Xiaomi en Essential brachten toen direct hun updates uit. OnePlus startte direct een bètaprogramma en Nokia is inmiddels ook begonnen met de uitrol van Android 10.

Android-updates steeds sneller 

Google meldt ook dat Android 9 in augustus op 22.6 procent van alle Android-apparaten was geïnstalleerd. Dat is meer dan het dubbele percentage van het aantal Android-apparaten dat een jaar eerder van Android 7 naar Android 8 was geüpdatet.

Die toename is te danken aan Project Treble, een programma dat Android modulair maakt en het zo makkelijker maakt voor fabrikanten om updates op maat te maken voor hun apparaten.

Apple nog altijd veel sneller

Er zit dus een stijgende lijn in de updatesnelheid van Android, maar Apple is nog altijd veel sneller. Het bedrijf maakte onlangs bekend dat iOS 13 minder dan een maand na de lancering al op de helft van alle iOS-apparaten is geïnstalleerd.

Helemaal eerlijk is die vergelijking niet: Apple hoeft iOS maar geschikt te maken voor een relatief klein aantal telefoons en tablets, Android moet worden aangepast op honderden verschillende apparaten. Bovendien heeft elke fabrikant zijn eigen vormgeving en functies die toegevoegd en getest moeten worden.

Kijk hier of jouw Android-apparaat Android 10 krijgt

Tips: 10 handige functies in Android 10!

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's