T-Mobile verbetert mobiele dekking op de Noordzee
Roamen op zee

T-Mobile verbetert mobiele dekking op de Noordzee

25-10-2019 15:55 Laatste update: 15:58

Op de drukst bevaren routes op de Noordzee zijn T-Mobile-klanten binnenkort beter bereikbaar dankzij antennes geplaatst op transformatorplatformen van offshore windparken.

Sinds 2017 kan je met een gerust hart in EU-landen bijvoorbeeld YouTube-video's bekijken omdat de roamingkosten voor dataverkeer hetzelfde zijn als in je eigen land. Maar dat is niet het geval als je in internationale wateren op een boot, schip of een veerpont gebruik maakt van internet. Zo waarschuwen veerdiensten en rederijen hun klanten aan boord om hun mobiele dataverkeer uit te zetten. Internet loopt dan vaak via satellieten en na afloop van je reis kan je dan overvallen worden door een schrikbarende hoge rekening. De kosten per MB kunnen namelijk variëren tussen 7 en 10 euro.

Voor T-Mobile-klanten wordt internetten rond drukke scheepvaartroutes op de Noordzee binnenkort een stuk goedkoper. T-mobile gaat namelijk de komende jaren de dekking op de meest bevaren routes op de Noordzee verbeteren. T-Mobile zal een reeks antenne-opstelpunten in de Noordzee installeren. Daarvoor maakt het gebruik van transformatorplatformen, ofwel ‘stekkerdozen’ voor het aansluiten van de windparken op de Noordzee. Deze transformatorplatformen zijn onderdeel van het Net op Zee-project van offshore windparken op de Noordzee die  hoogspanningsnetbeheerder TenneT installeert.

112 en 5G

Het netwerk werkt tot zo'n 50 km uit de Nederlandse kust en richt zich op de pleziervaart en de beroepsvaart, waaronder de visserij, maar bijvoorbeeld ook de reddingsbrigade. De bereikbaarheid van alarmnummer 112 zal in deze gebieden ook verbeteren. Naast 3G en 4G gaat T-Mobile vanaf 2020 vanaf deze offshoreplatformen ook 5G-verbindingen aanbieden.

Overigens heeft KPN enkele jaren geleden ook een aantal 4G-masten op zee geïnstalleerd, maar niet op de schaal die T-Mobile nu gaat installeren.

Riskant

In een dergelijk beperkt netwerk schuilt echter wel een gevaar als je bijvoorbeeld aan boord van een cruiseschip dataverkeer op je smartphone wel hebt aanstaan vanwege de betaalbare bereikbaarheid op de druk bevaren routes. Mocht het cruiseschip die route verlaten en je komt buiten het bereik van de 'masten', dan zou de verbinding automatisch kunnen overschakelen naar dataverkeer via een maritiem satellietnetwerk met alle kosten van dien.