Beeld © ANP
Beeld © ANP
Nieuws

Amazon somber over feestmaand, koers omlaag in nabeurshandel

25 oktober 2019 10:51

Beleggers zijn geschrokken van de winstcijfers van Amazon. Die waren in het afgelopen kwartaal lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Bovendien waarschuwde het bedrijf dat de winst in het cruciale laatste kwartaal kan tegenvallen, waarna de koers in de nabeurshandel omlaag tuimelde. 

De winst daalde met bijna 30 procent, van 2,9 miljard dollar vorig jaar tot 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro). De omzet steeg wel met 24 procent van 56,6 miljard tot 70 miljard dollar. 

In de nabeurshandel ging het aandeel hard onderuit en bleef steken op een verlies van bijna 7 procent

Lagere winst ondanks feestmaand

De grootste teleurstelling voor beleggers was waarschijnlijk de vooruitblik naar de resultaten van het vierde kwartaal. Traditioneel is dat een sterk kwartaal voor het bedrijf, vanwege de reeks feestdagen en de cadeaus die Amerikanen elkaar dan geven.

De winst zal lager uitvallen dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar: in plaats van 3,8 miljard gaat Amazon uit van maximaal 2,9. Het bedrijf verwacht een omzet van tussen de 80 en 86 miljard, oftewel 11 à 20 procent. Klinkt veel, maar het is minder dan de 87 miljard waar analisten eerder vanuit gingen.

Een mogelijke oorzaak is dat Thanksgiving dit jaar relatief laat valt, op 28 november. Vorig jaar was Thanksgiving op 22 november. Die zes dagen kortere periode tot de kerstvakantie is mogelijk een van de redenen dat Amazon minder verwacht te verkopen, zegt analist Tom Forte bij CNBC

Cloud groeit minder hard

Ook op andere vlakken zag het er niet heel rooskleurig uit. "Heel veel onderdelen gaan wel goed, maar niet zo goed als gehoopt", zegt Hans de Geus, beurscommentator van RTL Z.

Dat gold onder meer voor de clouddiensten die het bedrijf aanbiedt. Weliswaar steeg de omzet van dochterbedrijf Amazon Web Services met 35 procent, maar dat was minder dan verwacht en de laagste groei in meer dan vijf jaar, meldt CNBC

Investeren in Prime

De tegenvallende cijfers zijn verder te wijten aan de grote investeringen die het bedrijf doet in bezorgservice Prime. Ceo Jeff Bezos belooft klanten met deze dienst dat hun bestelling dezelfde dag geleverd wordt, in plaats van binnen twee dagen. "Een grote investering, maar op de lange termijn goed voor onze klanten", aldus de topman in het persbericht.

Die grote investeringen schrikken beleggers op dit moment ook af, want ze betalen zich nog niet terug. Het bedrijf zat altijd in oogst-modus, maar zit nu weer in een investeringsperiode. Beleggers wachten rustig af tot die investeringen zich weer uitbetalen, zegt analist Brent Thill. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon koopt 100.000 elektrische busjes