Google-software kan ruiken met kunstmatige intelligentie
AI

Google-software kan ruiken met kunstmatige intelligentie

25-10-2019 12:09 Laatste update: 12:09

Google-onderzoekers trainden een systeem met kunstmatige intelligentie (AI) om naar een stofje te kijken en aan de hand van de molecuulstructuur de bijbehorende geur van die stof te identificeren.

Wetenschappers worstelen al jaren met het leggen van verbanden tussen de structuur van een molecuul en de bijbehorende geur. Het doel is om een geur te herkennen door naar de moleculaire structuur van het stofje te kijken, maar dat lukte tot nu toe nog niet goed.

Wetenschappers van het Google Brain Team is het nu gelukt om een systeem met AI te trainen die dit wel kan. In een wetenschappelijk artikel leggen de onderzoekers uit hoe ze een dataset van 5000 moleculen maakten, waarvan parfumeurs de bijbehorende geuren omschreven met termen als bijvoorbeeld boterig, tropisch, en kokos. 

De wetenschappers voerden tweederde van deze dataset aan een neuraal netwerk, waarmee de AI leerde om molecuulstructuren te associëren met specifieke geuren. Vervolgens werd de overgebleven dataset gebruikt om de AI te testen in geurherkenning van de moleculen. Dat bleek een succes.

Subjectief

Volgens de onderzoekers is dit een grote, eerste stap, maar het is nog verre van perfect. De omschrijving van een geur is namelijk subjectief. De één vindt iets geuren als 'aarde', terwijl de ander het beschrijft als 'hout'. Op moleculair niveau zijn er ook moleculen die in structuur erg op elkaar lijken, maar elkaars spiegelbeeld zijn en totaal anders ruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor karwijzaad en groene munt. De AI worstelt daar nog mee.

Desondanks hopen de wetenschappers dat het kunstmatig reuksysteem in de toekomst op het niveau komt van andere AI-systemen, voor bijvoorbeeld beeld- en geluidsherkenning. 

AI wordt vaker ingezet om vluchtige stoffen zoals gevaarlijke gassen te herkennen en zelfs voor het kunstmatig samenstellen van parfumrecepten.

Kijk ook: kwantumcomputers gaan de wereld veranderen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's