Cat komt met slanke, robuuste smartphone
Rugged telefoon

Cat komt met slanke, robuuste smartphone

01-11-2019 13:19 Laatste update: 13:20

Bulldozerfabrikant Caterpillar brengt al een paar onder de merknaam Cat robuuste smartphones op de markt, maar die toestellen hadden tot nu toe een zwaar en lomp design. De nieuwe Cat S52 is echter niet alleen 'rugged', maar ook slank en geschikter voor gewone consumenten.

Zoek naar 'rugged smartphone' en je krijgt beelden te zien van smartphones die weliswaar uitgerust zijn met een touchscreen, maar vooral ook ogen als een ontwerp uit een ver verleden. Dat komt doordat ze dik, zwaar en lomp zijn.

Geen wonder, want deze rugged smartphones worden op extreme werkplekken, zoals de bouwplaats, blootgesteld aan vocht, chemicaliën, klappen, vallen en stof. Het ontwerp richt zich vooral op overleven en niet op zaken als een goede camera waarmee je ook in je vrije tijd mooie foto's zou kunnen maken. 

Sterker

De Cat S52 moet daar verandering in brengen. Deze Android-smartphone met zijn 5,65 inch scherm (1440 x 720), aluminium rand en antislip-kunststof achterkant met vingerafdruksensor oogt als een gewone smartphone, maar hij is veel sterker. Hij is een fractie kleiner dan een iPhone 8 Plus, maar wel 2.5 mm dikker. Cat claimt echter dat hij in de praktijk een stuk sterker is dan de gemiddelde smartphone in een beschermend hoesje. 

Dat heeft de Cat S52 mede te danken aan een kras- en breek bestendige Gorilla Glass 6-display zoals die in meer smartphones zitten, zoals de Samsung Galaxy S10. De Galaxy S10 heeft een randloos ontwerp dat aanzienlijk mooier is, maar hem ook kwetsbaarder maakt. De S52 heeft wel overduidelijk randen en is bovendien verzonken onder die rand waardoor hij beter beschermd is tegen vallen. De S52 heeft valtests ondergaan waarbij de smartphone 30 keer vanaf 1,5 meter op alle zijdes op een stalen ondergrond viel zonder schade aan het scherm.

Waterdicht en camera's

Het touchscreen is ook nat en met handschoenen aan te bedienen. De S52 is zand-, stof-, en modderbestendig en waterdicht tot 1,5 meter onder water volgens de IP68-norm.

De S52 heeft een dual 12 megapixel camera achter en een 8 megapixel camera aan de voorkant. Het zou volgens Cat dezelfde camera zijn als die in een Google Pixel 3-smartphone. Voor een rugged smartphone heeft hij daarmee een prima camera.

Specs

Het toestel werkt met een Mediatek Helio P35 Octacore 2,3 Ghz processor, heeft 4GB RAM, 64GB aan opslag en accepteert een MicroSD-kaartje voor uitbreiding. Hij ondersteunt twee simkaarten en heeft een waterdichte mini-jackaansluiting zonder beschermend kapje. De telefoon draait op Android 9.0, wanneer een update naar Android 10 volgt, is nog niet bekend. 

De Cat S52 kost 499 euro. Hij is volgens Cat sterk genoeg voor uitgebreide garantie, inclusief schade aan het beeldscherm.

Review: Cat S61-smartphone kan kan ruiken, voelen en meten

Volg Bright op YouTube voor meer video's