Aluminiumsmelterij gaat bitcoins minen
Crypto-fabriek

Aluminiumsmelterij gaat bitcoins minen

01-11-2019 13:25 Laatste update: 13:25

Een Russische aluminiumsmelterij werd de dupe van de Amerikaanse sancties en stopte vorige zomer de productie. De smelterij wordt nu omgebouwd tot een bitcoinminer.

De Russische aluminiumsmelter Nadvoitsy in de deelrepubliek Karelië in het noordwesten van Rusland is eigendom van metaalgigant Rusal. In april 2018 stopte de smelterij echter de productie omdat het toegang tot Amerikaanse klanten verloor als gevolg van Amerikaanse sancties tegen het moederbedrijf.

Een deel van de smelterij is nu geleast aan crypto-miningbedrijf Russian Mining Company RMC, schrijft The Moscow Times. De smelterij zou niet winstgevend zijn. Aluminiumproductie vergt echter enorme hoeveelheden stroom en het bestaande uitgebreide elektriciteitsnetwerk van de smelterij leent zich bij uitstek voor het minen van cryptovaluta via serverfarms die ook grote hoeveelheden stroom vereisen.

De cryptomining-ambities van RMC zijn groot. In samenwerking met het Britse Cryptonex wil RMC groeien om uiteindelijk 20 procent van alle bitcoins te minen. Met de huidige bitcoinprijs zou dat zo'n 90 miljoen euro per maand moeten opleveren. 

Rusland is momenteel goed voor één tiende van alle bitcoinproductie in de wereld. RMC haalde in 2017 ruim 38 miljoen op met een initial coin offering (ICO) om onder andere in een voormalige autofabriek in Moskou bitcoins te minen. RMC stopte daar echter mee toen de bitcoinprijs kelderde en de hoge elektriciteitskosten in Moskou ervoor zorgden dat het bitcoin minen niet meer winstgevend was.