Garmin Autoland

Nieuw navigatiesysteem landt vliegtuigjes in nood automatisch

1 januari 2020 12:42

Garmin, de fabrikant van navigatiesystemen, ontwikkelde Garmin Autoland, een systeem voor kleine vliegtuigen met een noodfunctie die het vliegtuigje automatisch veilig kan laten landen. 

Als een piloot van een klein vliegtuig tijdens de vlucht bijvoorbeeld een hartaanval krijgt, dan zijn de gevolgen vaak desastreus. Het nieuwe Garmin Autoland-systeem moet in de nabije toekomst het vliegen met kleine toestellen veiliger maken door het toestel automatisch te landen als de piloot niet reageert.

Er is bovendien een noodknop die eventuele passagiers aan boord zelf kunnen indrukken als de piloot het toestel niet meer kan vliegen, waarmee ze het Garmin Autoland handmatig activeren.

Het Garmin Autoland-systeem werkt min of meer als een virtuele piloot die een reeks variabelen zoals weersomstandigheden, windrichting, het terrein en obstakels, de hoeveelheid brandstof aan boord, glijhoek, het soort landingsbaan en de lengte van de landingsbaan in acht neemt om geheel automatisch het vliegtuigje veilig aan de grond te zetten. 

Garmin Autoland communiceert bovendien automatisch met de luchtverkeersleiding dat het toestel in nood verkeert, zodat ze aan de grond ander luchtverkeer eventueel kunnen omleiden. Tegelijkertijd vertelt Autoland de passagiers in gewone mensentaal wat het precies aan het doen is.

Zodra het Garmin Autoland-systeem goedgekeurd is door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, zal het verkrijgbaar zijn als optie voor 2020 Cirrus Vision Jet en Piper M600-toestellen die uitgerust zijn met de Garmin G3000-cockpit. Oudere vliegtuigjes met de Garmin G3000 cockpit kunnen met Autoland tegen betaling geüpgrade worden.

Garmin Autoland

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

VVD en D66: geef impuls aan elektrisch vliegen