Ceo Dara Khosrowshahi van Uber op Wall Street. Beeld © Getty
Ceo Dara Khosrowshahi van Uber op Wall Street. Beeld © Getty
Nieuws

Uber verliest 1,2 miljard, mede door aandelenopties personeel

5 november 2019 10:58

De omzet van vervoersbedrijf Uber is in het afgelopen kwartaal flink omhoog gegaan. Maar het bedrijf blijft ook gigantische verliezen lijden, deels vanwege de aandelen die het uitdeelt om personeel binnen boord te houden. Het bedrijf ging 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) in de min.

In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2018 leed Uber 18 procent meer verlies. Een deel van dat verlies is te wijten aan Ubers beloningsbeleid.

Om personeel aan zich te binden, betaalt het bedrijf een deel van het salaris uit in aandelen. In het afgelopen kwartaal kostte dit Uber 401 miljoen dollar, meldt het bedrijf in de kwartaalcijfers.

Omzet steeg

Dat is overigens een fractie van het pakket aandelen dat het techbedrijf in het tweede kwartaal uitdeelde. Vanwege de beursgang keerde het bedrijf 3,9 miljard euro uit aan bonussen in aandelen. Het verlies kwam dat kwartaal uit op een duizelingwekkende 5,2 miljard dollar, een record

Het goede nieuws: de omzet steeg in het afgelopen kwartaal wel, van 2,9 miljard dollar naar 3,8 miljard. Dat is een stijging van 30 procent.

Dat was vooral te danken aan het feit dat het bedrijf veel meer ritjes uitvoerde: 1,7 miljard oftewel 31 procent meer. Het aantal actieve gebruikers die minimaal een keer per maand de app van het bedrijf gebruikt, steeg met 26 procent tot 103 miljoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uber boekt grootste verlies ooit: meer dan 5 miljard dollar

Verwachting: minder verlies

De prestaties zijn volgens het bedrijf zo positief, dat het verlies dit jaar lager zal uitvallen dan eerder werd verwacht. In totaal verwacht het bedrijf een verlies van tussen de 2,8 miljard en 2,9 miljard dollar.

Het gaat om de aangepaste ebitda, dat is gecorrigeerd voor aftrek van bijzondere posten zoals rente, belastingen, afschrijvingen en ook het uitdelen van aandelenopties. 

Dat is 250 miljoen dollar optimistischer dan eerst, al moet het bedrijf dan nog wel goed op de kosten blijven letten, zegt Nelson Chai, de financieel topman. Beleggers zijn er nog niet gerust op: het aandeel kelderde in de handel na het sluiten van de beurs met ruim 5 procent. Sinds de beursgang in mei daalde de waarde van een aandeel van 45 dollar tot 31 dollar.