Mieren en spinnen inspireren tot onzinkbaar metaal
Wetenschap

Mieren en spinnen inspireren tot onzinkbaar metaal

01-01-2020 12:48 Laatste update: 13:42

Wetenschappers ontwikkelden een metalen structuur die zo waterafstotend is, dat het metaal weigert te zinken in water. De inspiratie kwam van waterspinnen en vuurmieren.

Wetenschappers van de Rochester-universiteit ontwikkelden in de eerste instantie een speciale methode om een metaaloppervlakte waterafstotend te maken. Dat deden ze door een laser fracties van een seconde (femtosecondes) op het oppervlak van het metaal te schijnen. Daarmee etsten ze op nanoschaal patronen in het metaal die lucht vasthouden, waardoor het oppervlak zeer waterafstotend wordt. 

Spinnen en mieren

Bij lange onderdompeling in water bleek het metaaloppervlakte op den duur toch zijn waterafstotende eigenschappen te verliezen. De wetenschappers lieten zich echter inspireren door waterspinnen en vuurmieren die lang op of onder het watervlak kunnen overleven. Dat doen de spinnen en mieren door lucht vast te houden in een afgesloten ruimte. Bepaalde waterspinnen doen dat bijvoorbeeld door een luchtbel tussen hun waterafstotende poten en buik vast te houden. Mieren kunnen soortgelijk een vlot van lucht creëren. 

De wetenschappers pasten dat idee toe door twee dunne aluminium plaatjes met hun superwaterafstotende zijdes naar binnen gericht met een kleine tussenruimte aan elkaar te bevestigen. Ondanks de open tussenruimte tussen de aluminium plaatjes ontstaat als het ware een waterdichtcompartiment door de superwaterafstotende oppervlaktes van de plaatjes. 

Onzinkbaar

Deze constructie van metalenplaatjes houdt lucht vast en blijkt onzinkbaar. Zelfs nadat ze twee maanden lang waren ondergedompeld in een bak met water en nog indrukwekkender, ze bleven ook drijven nadat de wetenschappers gaatjes in de metalen plaatjes prikten. De plaatjes bleven lucht vasthouden en drijven.

De technologie biedt allerlei mogelijkheden voor drijvende metalen objecten, zoals het beschermen van elektronische meetinstrumenten die lange tijd op de oceanen moeten overleven. Ook biedt het toepassingen voor nagenoeg onzinkbare schepen.

Kijk ook: waarom lasers geweldig zijn