App geeft met AI 15-daagse verwachting over griepuitbraak
Griep-alarm

App geeft met AI 15-daagse verwachting over griepuitbraak

11-11-2019 15:53 Laatste update: 15:53

De weerapp van Weather Channel geeft nu in de VS dankzij de kunstmatige intelligentie van IBM een 15-daagse griepverwachting per postcode.

In Nederland hebben we Griepalert, een website die bezoekers griep laat melden en vervolgens op basis van een algoritme de griep twee dagen vooruit kan voorspellen per regio.

Watson, het kunstmatig intelligente systeem van IBM, gaat een forse stap verder. Watson kijkt berekent namelijk een griepverwachting die 15 dagen vooruitkijkt. Deze verwachting is per postcode op te vragen in de Weather Channel-app die beschikbaar is voor Android en iOS. Op dit moment is de griepverwachting alleen beschikbaar voor Amerikaanse postcodes. 

Per postcode

De Weather Channel-app toont de gebruiker op postcode hoe hoog het risico op griep is per dag, waarom dat zo is en geeft bovendien een reeks tips om de kans op griep te verminderen.

Watson gebruikt machine learning om op basis van allerlei data de kans op griep in een bepaalde regio te voorspellen. Zo analyseren dit soort intelligente systemen al jaren tweets waarin mensen op Twitter aan hun volgers melden dat ze last hebben van griepverschijnselen. Watson integreert overigens ook grieprapporten van de Amerikaanse gezondheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in het rekenmodel.

Griepprik

Of mensen daadwerkelijk bij een melding van verhoogd grieprisico actie ondernemen is maar de vraag. The Weather Company liet een onderzoek uitvoeren waaruit bleek dat 83 procent van de participanten het belangrijk vond om de griep te vermijden, maar tegelijkertijd bleek dat 37 procent van diezelfde groep geen griepprik haalde. Het zijn met name de vijftigplussers die zich altijd voorbereiden door een griepprik te halen. Uit het onderzoek zou blijken dat slechts 23 procent van de millennials kiest voor een griepprik.

Overigens krijgen in oktober en november zo'n zes miljoen Nederlanders een uitnodiging van hun huisarts om een griepprik te halen

Kijk ook: worden robots slimmer dan mensen?