'Bij Facebook werken is zwaar als je zwart bent'
Open brief

'Bij Facebook werken is zwaar als je zwart bent'

12-11-2019 08:47 Laatste update: 08:47

Facebook-medewerkers met een niet-witte huidskleur voelen zich op de werkvloer onderdrukt en gediscrimineerd.

Dat schrijven twaalf anonieme werknemers van het bedrijf in een open brief

Een jaar geleden schreef een anonieme Facebook-medewerker een vergelijkbare brief over discriminatie op de werkvloer. Volgens het nieuwe bericht zou de situatie binnen het bedrijf sindsdien zijn verslechterd. 

In de brief staan een paar voorbeelden beschreven. Eén medewerker vertelt hoe hij werd aangezien voor de schoonmaker in de kantine, en door zijn witte collega’s werd verzocht op te ruimen. In de app Blind zou personeel daarnaast anoniem collega’s discrimineren.

Zwart personeel dat vraagt hoe ze kunnen doorgroeien binnen Facebook, zou vaak te horen krijgen dat dit onmogelijk is. Daarnaast wordt personeel beschuldigd van het stelen van ideeën en verzocht om vergaderingen niet bij te wonen.

'Discriminatie bestaat niet'

Pogingen om de discriminatie bij HR te rapporteren, liepen volgens de schrijvers op niks uit. In één geval kreeg een medewerker te horen dat "discriminatie niet bestaat bij Facebook", waarna het voorval niet werd onderzocht.

De brief werd vlak voor een intern evenement bij Facebook geschreven, waarbij CEO Mark Zuckerberg vertelde over het belang van diversiteit.