Microsoft 'dwingt' Nederlandse ziekenhuizen naar cloud
'Duur en onduidelijk'

Microsoft 'dwingt' Nederlandse ziekenhuizen naar cloud

12-11-2019 10:03 Laatste update: 10:13

Nederlandse ziekenhuizen moeten hun IT-infrastructuur vernieuwen en voelen zich door Microsoft onder druk gezet om over te stappen naar de cloud.

Nederlandse ziekenhuizen slaan gegevens van patiënten en andere IT-huishouding nu nog vaak in eigen beheer op. Daarvoor wordt veelal software van Microsoft gebruikt, waarvan de licenties uiteindelijk verlopen. Met nieuwe software op de oude voet doorgaan kan niet: Microsoft zet volledig in op de cloud. En dus moeten ziekenhuizen mee, maar vaak met tegenzin en voor hogere kosten, meldt het FD.

De krant sprak ICT-inkoopmanagers van verschillende ziekenhuizen en de ziekenhuiskoepel NVZ. Alternatieven op Microsoft zijn er nauwelijks, en met het stoppen van oudere softwarelicenties komt de zorgverlening in gevaar. "De overstap naar de cloud zou een vrijwillige keuze moeten zijn, maar dat lijkt het nu niet te zijn", zegt de ziekenhuiskoepel NVZ tegen het FD.

Meer betalen

Nu al gaat gemiddeld 40 procent van de ICT-kosten in ziekenhuizen op aan software. Verschillende ziekenhuizen verwachten een stijging van 30 tot 40 procent bij een overstap naar de cloud. "De prijsmodellen zijn zo complex dat zelfs de verkooppartners van Microsoft ermee worstelen om ze uit te leggen", zegt Erik Vosmeijer, ICT-hoofd bij het Tergooi Ziekenhuis.

Daar komt bij dat Microsoft vaak zogenoemde assessments laat uitvoeren, om de privacy en veiligheid van software te controleren. Die controles worden uitgevoerd in opdracht van Microsoft, door externe partijen. Uitkomst is vaak dat ziekenhuizen eigenlijk meer zouden moeten betalen, en beter kunnen overstappen naar een nieuw pakket.

"Het is bangmakerij", vindt Maarten Nooter, manager inkoop bij het Spaarne Gasthuis. De markt is volgens Nooter eigenlijk verzadigd, en Microsoft zoekt nu manieren om alsnog nieuwe software te verkopen. Bovendien zijn er voor ziekenhuizen nauwelijks voordelen aan een overstap naar de cloud. Nieuwe functies draaien vooral om makkelijker thuis of op locatie werken, maar ziekenhuiswerk wordt vooral in het ziekenhuis verricht.

Microsoft onderkent complexiteit

De Nederlandse Microsoft-directeur Ernst-Jan Stigter zegt tegen het FD dat klanten zijn licentiemodellen "als complex ervaren" en dat ziekenhuizen "spanning op hun balans kunnen ervaren" vanwege cloud-investeringen. Hij geeft ook toe dat de kosten nog niet duidelijk zijn, maar belooft dat het cloudmodel in tegenstelling tot traditionele software voortdurend verbeterd zal worden "zoals een Tesla".

De Microsoft-directeur vindt niet dat ziekenhuizen geen keus hebben. De assessments zijn vrijwillig, en opstappen naar een andere leverancier kan volgens Microsoft altijd. Ook zouden Nederlandse ziekenhuizen op ICT-gebied achterlopen, volgens Microsoft.