Het prototype van de 'Starship'. Beeld © YouTube
Het prototype van de 'Starship'. Beeld © YouTube
Nieuws

Prototype raket SpaceX ontploft bij testmoment

21 november 2019 05:47

Een raket van het ruimtevaartbedrijf SpaceX is vannacht ontploft bij een testmoment. Het ging om een prototype van de 'Starship' die in september door miljardair en eigenaar Elon Musk gepresenteerd werd. Er vielen geen gewonden.

De test werd uitgevoerd op de lanceerlocatie van SpaceX in Boca Chica in de Amerikaanse staat Texas. Op beelden van het incident is te zien hoe de top van de raket wordt weggeblazen. Een onderdeel van het vijftig meter hoge prototype Mk1 lijkt daarbij de lucht in te vliegen. De raket bleef na de ontploffing overeind staan. 

Bekijk hier de beelden:

Bij een testmoment van een SpaceX-raket kwam het gevaarte tot ontploffing. 'Geen ernstige tegenslag', verklaarde het bedrijf.

Volgens SpaceX werd getest hoeveel druk de raket kon verdragen. In een verklaring laat het bedrijf weten dat het de bedoeling was om het systeem "maximaal te testen, dus deze uitkomst was niet geheel onverwacht. Dit is geen serieuze tegenslag." Ook meldt het bedrijf dat er geen gewonden zijn gevallen. 

Vliegen naar Mars 

Bij de presentatie van zijn Starship in september zei Musk dat de raket binnen maanden klaar zou zijn voor een testvlucht. Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig bemande vluchten door de ruimte gaat maken, en uiteindelijk de maan en zelfs naar Mars moet kunnen vliegen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als Elon Musk raketten bouwt in je achtertuin: 'Ik slaap amper nog'